Vânătoarea de conace se dovedeşte a fi o afacere de zile mari în România. Iniţiativa care poate părea ciudată multor români ar ajuta enorm turismul autohton, mulţi străini fiind interesaţi de astfel de experienţe.
Mai mult, poate fi un business de succes în următorii ani, după cum arată cifrele oficiale. Totul a pornit de la pasiunea lui Dragoş Andreescu pentru monumente, acesta căutând în toată ţara cele mai frumoase clădiri lăsate de izbelişte. Astfel, i-a venit ideea unui tur, care s-a dovedit a fi o afacere extraordinară, din ce în ce mai multe companii căutându-l pentru experienţe turistice inedite.
Citeşte şi Staţiunea montană din România unde o pensiune costă 2.000 de euro. Nu cumperi nicio maşină second-hand cu suma asta. E o zonă minunată!
Vânătoarea de conace are loc, în această perioadă, în judeţul Dolj, bijuteriile ascunse fiind căutate de pasionaţii de clădiri vechi în fiecare duminică. Poreclit “Monumentalistul”, Dragoş Andreescu şi-a dat seama că pasiunea lui poate deveni o afacere în turism. Astfel, acum organizează teambuildinguri cu tururi de conace, degustări de vinuri şi experienţe locale autentice.
Potenţialul în acest sector este unul uriaş, putând fi organizate circuite locale chiar şi de către operatori de turism importanţi din ţară.
“În Dolj nu există turism organizat, nu ai circuite cu autocarul, cu obiective bine definite care să îţi umple o zi sau două de vizitare. Din nefericire, zona de sud a Olteniei este cam trasă pe linie moartă, deşi are mare potenţial. Noi am construit practic un grup de CREATORI DE POTECI, încercăm să deschidem calea către turismul organizat”, spune acesta.
Din fericire, există speranţă în domeniu, mai multe conace vechi fiind readuse la viaţă, în ultimii ani, în zona Olteniei.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
“Am încercat inclusiv să ajut oamenii să vândă conacele unor oameni dispuşi să investească, iar în unele cazuri s-a şi întâmplat”.
Cum vânătoarea de conace s-a dovedit a fi o afacere, Dragoş Andreescu doreşte extinderea ei prin înfiinţarea unei asociaţii de proprietari de astfel de clădiri care să formeze o reţea turistică. Din ce în ce mai mulţi români, dar şi străini sunt atraşi de experienţele autentice din cadrul acestor “evadări” din cotidian.
“Ce facem noi este să încercăm să creăm nişte trasee, să intrăm în contact cu oamenii din zonă. Se poate construi un circuit de două zile în Oltenia, cu conace, cu crame. Avem Crama Galicea Mare, a treia cramă din Europa ca tehnologie. Avem şi zona Başcov şi zona Cetate, care au potenţial şi pot fi şi ele incluse în experienţa aceasta de turism din Dolj.
Avem atracţii neexplorate. Apoi, poţi completa toate aceste obiective cu experienţe locale autentice. De exemplu, când am organizat tururi, am inclus o degustare de vin sau o masă preparată de localnici. Am încurajat oamenii locului să vină să îşi vândă produsele, să organizeze un târg local. Unul dintre ei chiar a conştientizat că există potenţial în această direcţie şi a cumpărat o şaretă pentru a oferi plimbări”, a mai spus Andreescu.
Citeşte şi Adio, Castelul de Lut de pe Valea Zânelor. Unul dintre cele mai instagramabile locuri din România va fi istorie cât de curând