De la data de 1 ianuarie 2025, milioane de români ar urma să plătească facturile de energie într-un mod diferit. Documentele le vor fu trimise prin SPV, unde sunt conectați doar 1,6 milioane de cetățeni din 18 milioane. Achitarea lor se va face în sistem online, în anumite cazuri. Au apărut extrem de multe întrebări în spațiul public cu privire la procedură, mai ales după ce FACIAS a explicat unde sunt problemele.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului transmitea că de anul viitor, doar documentele emise în SPV vor putea fi luate în calcul ca facturi oficiale, potrivit Codului Fiscal și Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 120/2021. Organizația a cerut explicații de la Ministerul Finanțelor și astfel a ieșit la iveală că va exista, în continuare, și varianta prin care să primească fizic factura, dar nu se știe pentru câtă vreme.
„De la 1 ianuarie 2025, furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor avea obligația de a transmite facturile emise prin sistemul național privind factura electronică, RO e-Factura.
Conform datelor furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) solicitate de FACIAS, doar 1,6 milioane de persoane fizice din cele peste 18 milioane de cetățeni sunt înrolate în SPV.
Începând cu anul viitor, factura electronică transmisă prin SPV va fi singurul document recunoscut ca factură oficială, potrivit Codului Fiscal și Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 120/2021.
UPDATE: În răspunsul transmis către FACIAS, Ministerul Finanțelor precizează că furnizorii de energie și gaze vor avea posibilitatea de a continua transmiterea facturilor și în format fizic”, transmitea FACIAS (Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului).
CITEȘTE ȘI: Dezastrul Digi și Antena 3 prevestit de specialiști. După alegerile din această iarnă cele două posturi TV ar putea avea serios de suferit
Conform datelor transmise de instituție, doar persoanele juridice vor avea acest nou sistem pentru facturile de la energie. Persoanele fizice nu vor întâmpina nicio schimbare de anul viitor.
„Persoanele fizice NU au nicio obligaţie de a descarcă facturi şi nici de a accesa Spaţiul Privat Virtual (SPV) în urma implementării sistemului e-Factura, această responsabilitate revenind exclusiv operatorilor economici emiţãtori. Potrivit art. 101 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 120/2021, în relaţia B2C, furnizorii/prestatorii sunt obligaţi sã transmitã facturile emise cãtre destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificãrile şi completãrile ulterioare”, a transmis ANAF, într-un comunicat de presă.
CITEȘTE ȘI: Locul de poveste unde turiștii dau năvală a devenit celebru pe rețelele de socializare. Ce este Imaginaria și cât costă un bilet de acces
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro