Țara vecină României a făcut o achiziție de senzație în luna septembrie 2024, marcând o premieră în istoria modernă. Mutarea semnifică o surclasare la adresa țării noastre, într-un clasament de referință la nivel internațional.
La sfârșitul lunii septembrie 2024, Ungaria și-a consolidat fondul de rezerve de aur. Țara de la nord-vestul granițelor a achiziționat 14,5 tone de aur. Achiziție care marchează în premieră o surclasare a României la capitolul rezerve naționale de aur, notează Forbes România.
Potrivit unei analize Tavex România, prin această achiziție Ungaria va face parte dintr-un grup de țări din Europa Centrală și de Est care și-au crescut semnificativ rezervele de aur în ultimii ani. Este vorba de Polonia, Turcia și Serbia.
În acest moment România deține 103,6 tone de aur, un procent de 59% fiind depozitate la Banca Angliei. Țara noastră ocupă locul 39 la nivel global și locul 6 în Europa de Est în clasamentul rezervelor internaționale de aur. Însă, achizițiile recente fac ca Ungaria să devanseze România la această categorie.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Aurul corespunde unui procent de 12% din totalul rezervelor internaționale ale României. Este un nivel considerat optim de Fondul Monetar Internațional. În genere, instituția financiară recomandă ca metalul prețios să constituie în jur de 10% din rezervele naționale.
CITEȘTE ȘI: Țara vecină cu România unde au fost descoperite mii de tone de aur. O adevărată comoară se află în subteran și este evaluată la 122 de miliarde de euro
Ultima achiziție de aur a Băncii Naționale a României (BNR) a avut loc în anul 2002. Strategia BNR vizează stabilitatea cursului de schimb dintre leu și euro, considerând adecvat nivelul curent al rezervelor de aur. În schimb, multe bănci centrale din regiune, inclusiv cea a Ungariei, au decis extinderea rezervelor de aur. Obiectivul este neutralizarea riscurilor economice globale și a fluctuațiilor valutare.
Incertitudinile economice globale au ca efect creșterea achizițiilor de aur de către băncile centrale, inclusiv la liderii economiei asiatice precum China, India și Singapore. De menționat că prețul aurului a crescut cu 25% în 2024, generând o creștere a ponderii acestuia în rezervele naționale ale multor state.
Potrivit lui Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România, ponderea de 10-12% a aurului în rezervele internaționale ale României, în contextul deficitului excesiv, s-ar putea dovedi insuficientă pentru a acoperi creanțele și a contracara riscurile financiare globale.
CITEȘTE ȘI: Uniunea Europeană, pe post de arbitru între România și Rusia! Ce șanse are țara noastră să-și recupereze tezaurul de 91,5 tone de aur