De o lungă perioadă Cluj se numără printre cele mai apreciate orașe din țara noastră. Se pare însă că situația s-a schimbat mult în ultima perioadă, un clasament realizat recent de Storia.ro plasând orașul din Transilvania pe un loc nu tocmai fruntaș. Astfel, Clujul a fost devansat de câteva localități care în urmă cu ceva timp ocupau poziții modeste în acest top.
Ani la rând orașul Cluj s-a aflat pe primele locuri în topul orașelor din România cu cele mai bune standarde de viață. Situația s-a schimbat însă foarte mult în ultima perioadă. Creșterea rapidă a costului vieții și provocările de infrastructură se pare că au avut o influență importantă asupra percepției locuitorilor orașului din Transilvania.
Storia.ro a realizat de curând un clasament al orașelor din țara noastră cu cele mai bune standarde de locuit. Topul se bazează pe 13 criterii, precum siguranța, curățenia, salubrizarea, accesul la transportul public, liniștea, canalizarea, încălzirea și costul vieții. Scorurile reflectă percepțiile locuitorilor asupra calității vieții din localitățile și cartierele lor.
(CITEȘTE ȘI: Stațiunea care umilește Sinaia, Poiana Brașov sau Bran este la mai puțin de 200 de kilometri de București. Turiștii nu se înghesuie în această locație de vis)
În acest clasament, orașul Cluj a coborât până pe locul 5, fiind depășit chiar și de Râmnicu-Vâlcea. În schimb, București nu se regăsește nici măcar printre primele zece locuri ale topului. Astfel, clasamentul sugerează că la momentul actual localitățile mai mici oferă un echilibru mai bun între costuri și calitatea vieții.
Iată cum arată Top 10 al orașelor din România cu cele mai bune standarde de viață:
Sibiu – cu un scor de 76,9 puncte;
Brașov – 74,6 puncte;
Arad – 73,5 puncte;
Râmnicu – Vâlcea – 73,2 puncte;
Cluj-Napoca – 72,7 puncte;
Oradea – 72,5 puncte;
Iași – 72,3 puncte;
Târgoviște – 71,8 puncte;
Alba Iulia – 71 de puncte;
Timișoara – 70,8 puncte.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
La polul opus, cele mai slab cotate orașe din România în ceea ce privește standardele de viață sunt: Tulcea, care a obținut 61,8 puncte, Călărași, cu 62,3 puncte și Ploiești, care a obținut doar 62,8 puncte.
În privința cartierelor, Cluj nu are nicio zonă inclusă în top 10. În schimb, cartierele cele mai bine cotate sunt din Arad și Sibiu. Mai exact, pe primul loc se află cartierul „Băncilor” din Arad, care a obținut 92,8 puncte, în timp ce pe locul doi se situează „Valea Aurie” din Sibiu, cu 84,6 puncte.
(NU RATA: Paradisul chiriașilor din România. Cartierul cu cele mai multe apartamente scoase la închiriat are o varietate importantă de prețuri pentru doritori)