Deși anunțată ca o mare victorie de către premierul Marcel Ciolacu, acceptarea României în spațiul Schengen seamănă mai mult cu un meci egal. Astfel, deși oficial s-a semnat acordul pentru integrarea României în Schengenul terestru de la 1 ianuarie 2025, mai avem de așteptat. Vecinii de peste Dunăre au reușit un scor mai bun.
Potrivit acordului semnat la Budapesta pe 22 noiembrie, România și-a văzut visul împlinit. A devenit membru cu drepturi depline în spațiul comun european.
Vineri, 22 noiembrie, la Budapesta, a fost semnat acordul pentru integrarea României în Schengenul terestru. Evenimentul a avut loc în prezența premierului Marcel Ciolacu și a omologului său maghiar, Viktor Orban. Totuși, integrarea nu intră imediat în vigoare și este doar parțială, notează ziare.com.
Astfel, pentru țara noastră, vor continua controalele la frontiere timp de minim 6 luni din 2025. Motivul oficial este „potențiala modificare a rutelor de migrare", context care ar contribui la riscurile de expansiune a migrației ilegale. Asta în pofida faptului că, pe site-ul oficial al președinției Ungariei în cadrul Consiliului European, sunt consemnate progrese majore în ceea ce privește reducerea migrației ilegale în România și Bulgaria.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Trebuie remarcat, în acest context, că Bulgaria a obținut un rezultat mai bun. Într-o primă fază, de la 1 ianuarie 2025, în Bulgaria și Grecia vor fi desființate controalele la frontiere.
România și Bulgaria au fost primite în Schengen, la finele lunii martie 2024, dar doar la nivelul granițelor maritime și aeriene.
Președinția Ungariei la Consiliul Uniunii Europene a publicat declarația comună semnată de miniștrii de Interne din România, Ungaria, Austria și Bulgaria vineri, la Budapesta. În virtutea acesteia, premierii Marcel Ciolacu și Viktor Orban au anunțat că România va fi primită în spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025.
CITEȘTE ȘI: Ursula von der Leyen, mesaj direct pentru România. Președinta Comisiei Europene confirmă victoria în lupta pentru aderarea în spațiul Schengen
Documentul mai stipulează că, pe baza angajamentelor agreate, țările implicate vor iniția pașii necesari pentru adoptarea formală a deciziei Consiliului JAI. Decizia respectivă urmează să stabilească data la care vor fi ridicate controalele terestre cu și dintre România și Bulgaria. Ședința JAI este programată pentru data de 12 decembrie 2024 și va marca oficializarea acordului parafat vineri, la Budapesta.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat încheierea acordului, invocând „un Schengen mai puternic, din 2025”.
CITEȘTE ȘI: România, umilită din nou în chestiunea Schengen. Avem undă verde de la Austria, însă o altă țară UE ne pune bețe în roate