Uniunea Europeană nu va mai reglementa vârsta de conducere, astfel că șoferii nu vor mai fi obligați să-și reînnoiască permisul auto. Ce planuri au autoritățile din România pentru șoferii de peste 70 de ani, potrivit legislației în vigoare.
Planul Uniunii Europene de a le solicita șoferilor de peste 70 de ani să-și reînnoiască permisul auto la intervale regulate pare să fi fost abandonat.
Astfel, fiecare stat membru va avea dreptul de a decide la nivel național dacă șoferii seniori au nevoie de controale medicale regulate. La nivelul României există un proiect legislativ adoptat de Senat și care impune măsura controalelor regulate pentru această categorie de vârstă.
Într-un proiect al Uniunii Europene din martie 2024, se explica necesitatea introducerii controalelor medicale regulate pentru șoferii de peste 70 de ani, cu scopul de a evalua dacă aceștia sunt apți să conducă pe drumurile publice.
Totuși, proiectul care propunea reducerea numărul de șoferi considerați inapți să conducă, pentru creșterea siguranței rutiere, a fost însă abandonat în decembrie 2024, informează brusselstimes.com. În consecință, Uniunea Europeană a decis ca fiecare țară membră să aibă libertate totală de decizie în ceea ce privește legislația în materie.
CITEȘTE ȘI: Permisele auto valabile în Schengen începând cu 1 ianuarie 2025. Conducătorii auto care dețin categoria B trebuie să afle neapărat informația
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În România, un proiect de lege adoptat de Senat, în toamna anului trecut, le impune șoferilor cu vârsta de minimum 70 de ani să-și reînnoiască permisul auto la fiecare 5 ani. Mai mult, șoferii de peste 80 de ani au obligația de a-și reînnoi permisul de conducere la fiecare 2 ani.
Reînnoirea permisului auto pentru șoferii vârstnici impune un control medical complet, care include 6 specialități medicale: medicină internă, ORL, oftalmologie, ortopedie-traumatologie, neurologie și psihiatrie.
Totuși, măsura propusă de forul comunitar a fost criticată de mai multe țări, care nu doresc legiferarea controalelor suplimentare pe criterii de vârstă. Un exemplu relevant este Belgia, unde permisul auto este acordat pe viață și nu necesită reînnoire.
Belgia, Franța și Suedia nu au nicio lege care reglementează statutul șoferilor seniori. La polul opus, Finlanda cere șoferilor un control medical la fiecare 5 ani după împlinirea vârstei de 45 de ani. În plus, pe lângă examenele medicale este necesară și confirmarea abilității de a conduce de către alte două persoane.
CITEȘTE ȘI: Codul Rutier intrat în vigoare la 1 ianuarie aduce modificări importante pentru toți șoferii. Ce se întâmplă cu examenul auto