Facturile la încălzire pentru iarna 2024-2025 se anunţă mari, dar instalatorii vin cu sfaturi utile pentru românii interesaţi să mai scape din povara financiară.
Trucurile specialiştilor îi ajută foarte mult pe românii care au centrale termice în apartamente.
Instalatorii susţin că este recomandat ca centrala termică să fie pornită cu o oră înainte de culcare. Apoi, înainte de somn, temperatura se scade undeva pe la 18 grade Celsius, aceasta e temperatura ideală pentru somn. Iar dimineața se simte destul de bine în încăpere.
De asemenea, o casă mai mare nu trebuie încălzit în totalitate, ci doar spațiile de care are nevoie. Înainte de somn, temperatura ar trebui ajustată la 16-18 grade Celsius. Aceasta este considerată optimă pentru un somn odihnitor și ajută la reducerea consumului de energie.
„Porniți încălzirea cu aproximativ o oră înainte de culcare pentru a crea o atmosferă confortabilă. Reduceți temperatura la 16-18 grade Celsius pe timpul nopții pentru a economisi energie și a dormi mai bine”, a precizat specialistul.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Citiţi şi: Noua taxă aberantă care scoate românilor de la bloc sute de lei din buzunar din această lună! Cei cu centrală termică sunt și ei speriați de noile prețuri astronomice
Românii care iubesc confortul trebuie să afle şi temperatura ideală din casă, pe timp de iarnă. Specialiștii recomandă o temperatură de 20°C în timpul zilei, când sunteți acasă, și 17-19°C când nu este nimeni în locuință sau pe timpul nopții. Conform OMS, temperatura minimă pentru sănătate este de 17°C, iar pentru familiile cu copii mici sau vârstnici se recomandă 21°C.
Setează termostatul la temperatura maximă pe care o vrei în casă. Odată ce tu și familia vă adaptați la vremea mai rece, redu temperatura din casă cu un grad în fiecare săptămână.
Acestă reducere de un grad – menținută chiar și opt ore – poate reduce factura de energie a unei case cu 1%.
Alte trucuri pentru o factura mai mică la gaze:
Ferestrele trebuie etanșate. Dacă ai pierderi de căldură, centrala va trebui să funcționeze în plus și astfel va consuma mai mult.
Izolarea termică a locuinței. O casă sau un apartament izolat termic va păstra temperatura pentru o perioadă mai îndelungată, astfel că vei reduce consumul de gaze.
Scade temperature cu un grad. Deși abia vei sesiza diferența, la finalul lunii vei vedea cu ochii tăi diferența în costul facturii.
Citiţi şi: „Taxa pe țeavă”, noul bir ce apasă pe umerii proprietarilor de apartamente. Banii pe care toți locuitorii de la bloc o plătesc din această iarnă fără să știe