Președintele Volodimir Zelenski i-a reamintit președintelui american Donald Trump că negocierile cu Rusia sunt deja în curs de desfășurare, după ce Trump le-a spus liderilor UE că Kremlinul este pregătit pentru discuții, scrie Axios. Schimbul de replici a fost unul contondent, spun surse prezente la convorbire.
Schimbul tensionat ar fi avut loc în timpul unei convorbiri telefonice la care au participat Trump, Zelenski și liderii Germaniei, Franței (Emmanuel Macron), Italiei, Finlandei și Comisiei Europene. Dialogul a urmat convorbirii anterioare a lui Trump cu președintele Vladimir Putin, liderul rus oferind asigurări vagi cu privire la eforturile de pace.
Trump a asigurat liderii europeni că Putin a fost de acord să înceapă imediat negocieri directe privind un armistițiu, ceea ce a dus la câteva secunde de „tăcere confuză” în timpul apelului, a declarat o sursă de la Axios.
Zelenski i-a reamintit apoi lui Trump că Putin fusese anterior de acord cu acest lucru, prima rundă de discuții având deja loc pe 16 mai la Istanbul, marcând primele discuții directe dintre Kiev și Moscova din 2022 încoace. Trump nu a răspuns direct, au declarat sursele.
Președintele ucrainean și liderii prezenți i-au arătat lui Trump că ideea lui a fost să înceapă discuțiile de pace cu un armistițiu imediat de 30 de zile, potrivit Axios.
Kievul a agreat un armistițiu de 30 de zile propus de SUA pe 11 martie, deși Moscova l-a respins. Trump a amenințat în repetate rânduri că va impune sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei dacă aceasta nu acceptă acordul, dar nu a făcut acest pas. Participanții la discuție au părut „surprinși” că Trump a fost „relativ mulțumit” de ceea ce a auzit de la Putin.
Chestionat despre potențialele sancțiuni împotriva Rusiei, președintele SUA a apreciat că nu este o idee bună, adăugând că el crede că Putin își dorește un acord.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: UE joacă de pe poziţii de forţă în conflictul cu Vladimir Putin. Bruxelles-ul a lansat un program-mamut, de 150 de miliarde de euro, care să susțină cursa înarmării
Trump a le-a mai transmis liderilor că Putin va prezenta un „memorandum de pace” cu termenii săi pentru un armistițiu și încetarea războiului. Sursa Axios a mai spus că Trump le-a spus lui Zelenski și liderilor europeni că i-a cerut lui Putin să prezinte „ceva cu care oamenii să fie de acord”, nu o propunere care ar fi respinsă rapid.
Răspunzând la întrebarea președintelui finlandez Alexander Stubb despre următorii pași, președintele american a observat că cineva „trebuie să iasă și să spună dacă negocierile merg bine sau prost”, iar apoi SUA vor decide ce vor face, a mai relatat Axios.
Liderii europeni au îndemnat SUA să impună sancțiuni suplimentare Rusiei pentru a o presa în direcția unui armistițiu. Totuși, în cadrul unui interviu acordat reporterilor după convorbirea sa cu Putin, Trump a declarat că nu are nicio intenție să ia această măsură pentru a nu perturba eforturile de pace. Președintele SUA a mai punctat că are încredere în Putin, dar s-a arătat dispus să se retragă din procesul de pace dacă, totuși, nu vede progrese.
CITEȘTE ȘI: Donald Trump vede dușmani peste tot. Liderul de la Casa Albă îl acuză pe fostul șef FBI că a încercat eliminarea sa printr-un mesaj codat