Urmează o toamnă cum nu s-a mai văzut de ani de zile. Vremea se schimbă radical în România, spun meteorologii care anunţă furtuni puternice în următoarea perioadă.
Dacă vara aceasta a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie, noul sezon se preconizează a fi şi el unul special.
Citeşte şi Ciclonul islandez ajunge în România. Ce aduce fenomenul meteo în ţara noastră? Va fi prăpăd
Meteorologii anunţă o toamnă cum nu s-a mai văzut de mulţi ani în ţara noastră. Astfel, Administraţia Naţională de Meteorlogie a precizat că România urmează să fie lovită de furtuni puternice din cauza unui ciclon care face deja ravagii în vestul Europei.
„Ploile vor rămâne, dar temperaturile cresc, cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni. La sfârșit de săptămână, însă, aerul rece dinspre vestul Europei va pătrunde și la noi, iar situația este, totuși, una normală pentru toamnă.
A fost ce a fost până acum prima săptămână, prima parte din septembrie destul de caldă, foarte caldă. Dacă vorbim de toamnă, climatic vorbind, este un anotimp ca și primăvara, de tranziție, astfel că variabilitatea este mult mai mare, în sensul în care pot să alterneze destul de rapid perioade foarte calde cu perioade foarte reci.
De fapt, se rearanjează circulația atmosferică dinspre sezonul cald spre sezonul rece și atunci pot coexista astfel de tipuri de circulație și pentru sezonul cald și pentru sezonul rece. E un lucru bun că avem precipitații acum. Probabil că vom mai avea în această toamnă”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog, la Antena 3 CNN.
De asemenea, specialista în meteorologie a explicat că încălzirea globală duce la fenomene meteo periculoase şi agresive.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Nu sunt excluse furtunile foarte intense, din păcate, pe fondul încălzirii globale, care alimentează toate sistemele de vreme cu o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă, de energie, în general. Din păcate, toate episoadele de vreme sunt alimentate cu mai multă energie, indiferent de anotimp, indiferent de locul din lume unde se desfășoară.
Avem, practic, evenimente peste tot în lume și va trebui să ne obișnuim, va trebui să ne adaptăm, iar, pe de altă parte, va trebui să reducem serios emisiile pentru a încetini această cursă infernală a creșterii temperaturii medii globale, care în spate are exact aceste modificări în statistica fenomenelor extreme”, a mai spus aceasta.
Meteorologii ANM au emis şi prognoza meteo valabilă până pe data de 7 octombrie 2024.
"În jumãtatea de vest a ţãrii înnorãrile se vor accentua şi aria ploilor va fi în extindere și în restul zonelor. Vor fi mai ales averse, însoţite pe alocuri de descãrcãri electrice, iar cantitãţile de apã vor depãşi local 20...30 l/mp. Vântul va avea intensificãri în Banat şi la munte, cu precãdere în Carpaţii Meridionali, unde rafalele vor depãşi 55...75 km/h.
Cu ușoare variații de la o zi la alta, temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 30 de grade. Vremea se va răci spre finalul săptămânii, iar un nou val de ploi va cuprinde majoritatea zonelor din țară".
Citeşte şi Când vine frigul în România? ANM a făcut anunţul aşteptat de români, gata cu temperaturile caniculare