Templul grecesc din inima Bucureștiului este, fără dar și poate, una dintre bijuteriile orașului. Zi de zi, clădirea spectaculoasă, acest mic colț din Atena, este admirată de toți cei care trec pe lângă ea. Cu toate astea, puțini știu ce se ascunde, de fapt, dincolo de ușile sale închise.
În inima orașului, la o bifurcație de drum, stă mândră o construcție unică în Capitală. Cei care o văd se duc cu gândul imediat la țara ce a devenit, în ultimii ani, destinația prefererată a românilor pentru concediile de vară: Grecia.
Te-ar putea interesa și: De un secol, bucureștenii trec pe lângă o comoară inestimabilă. Sissi de România a lăsat țării o moștenire de sute de mii de lei
Situat pe Bulevardul Pache Protopopescu nr. 1, în vecinătatea Ambasadei Republicii Elene, templul grecesc este însă un mister pentru foarte mulți bucureșteni. Construcția găzduiește, într-adevăr, un lăcaș de cult. Biserica Greacă din București poartă hramul „Buna Vestire”.
Probabil primul element ce atrage atenția trecătorilor este reprezentant de coloanele impozante ce ne duc cu gândul la monumentele antice din Atena.
Interiorul este însă unul tipic pentru o biserică ortodoxă: cu un altar situat în partea anterioară a bisericii, restul spațiului fiind ocupat de enoriași.
Construcția ei a durat aproape șapte ani. Lucrările au început în 1893 și au fost finalizate în 1900, fiind supravegheate de guvernul grec prin reprezentanța diplomatică a Greciei în România.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Din punct de vedere canonic, depindea de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol și a fost încadrată cu preoți greci.
În 1948, Biserica Greacă a fost închisă. După acel moment, primul serviciu divin oficiat în lăcașul de cult a avut loc pe data de 6 ianuarie 1966, după tratative îndelungate între Grecia și România.
Te-ar putea interesa și: Rușinea ascunsă a Bucureștiului, distrusă de flăcări. Ce a mai rămas din vila reginei Elisabeta a Greciei, o bijuterie a orașului, după incendiul de pe Calea Victoriei