Vin veşti rele pentru proprietarii de autovehicule din oraşele mari din România, chiar la început de an. Autorităţile vor o nouă taxă specială pentru maşini în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.
Exemplul este luat din marile aglomeraţii europene, scopul fiind unul simplu: să scadă considerabil numărul de autoturisme care ajung în oraşe. Proiectul a fost lansat de un deputat din Iaşi, acesta susţinând că măsura ar ajuta aglomeraţia din localităţile sufocate de trafic şi poluare.
Citeşte şi Modificările la revizia auto din 2025. Prețurile și obligativitatea conducătorilor auto din țara noastră au fost anunțate deja
Vasile Citea, deputat PSD de Iași, propune ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu un proiect care ar ajuta la scăderea traficului din oraşele mari din România. Conform acestuia, sistemul funcţionează în localităţile mari din toată lumea, drept urmare dacă s-ar implementa o taxă specială şi pentru maşinile de la noi, ar scădea numărul acestora din oraşe.
„În calitate de deputat de Iași, un oraș care se confruntă din ce în ce mai frecvent cu probleme legate de aglomerația rutieră, doresc să aduc în atenția dumneavoastră o inițiativă recentă implementată pe plan internațional, care ar putea servi drept model pentru rezolvarea acestor dificultăți în marile orașe din România.
Traficul intens, insuficiența locurilor de parcare, timpii mari de deplasare și nivelul ridicat al poluării atmosferice afectează semnificativ calitatea vieții locuitorilor din Iași. Aceste probleme nu doar că limitează mobilitatea urbană, dar au și un impact negativ asupra dezvoltării economice și atractivității orașului pentru investiții și turism”, motivează Vasile Citea.
Deputatul PSD susţine că această nouă taxă specială ar reduce considerabil numărul de maşini din marile oraşe româneşti, dând exemplu Manhattan, New York. Aici, se aplică o taxă de nouă dolari pe zi pentru vehiculele de pasageri care pătrund în Manhattan la sud de stradă 60. Camioanele și autobuzele plătesc până la 21,60 de dolari pe zi, taxiurile 75 de cenți pe călătorie, iar vehiculele de ride-sharing, precum Uber și Lyft, 1,50 de dolari pe călătorie. Taxa este redusă cu 75% pentru accesul pe timp de noapte.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Această măsură, prima de acest tip în Statele Unite, urmărește reducerea numărului de mașini care intră zilnic în Manhattan cu cel puțin 80.000, ceea ce va contribui la decongestionarea traficului în cel mai aglomerat district din țară”, explică deputatul de Iași.
Şi Londra are implementat acest sistem încă din 2003, traficul fiind redus serios. Banii obţinuţi de oficiali sunt folosiţi pentru modernizarea şi extinderea transportului public.
„Având în vedere aceste exemple, consider că ar fi oportun ca și în România să fie explorată posibilitatea implementării unei taxe similare, adaptată nevoilor și specificului orașelor noastre mari, precum București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași”, mai spune deputatul român.
Citeşte şi De ce să nu bagi doar zece litri de motorină sau benzină în rezervorul gol? Gafa care te va costa mult