Deşi este un fenomen rar şi deloc dorit, mai multe ţări ale lumii au falimentat de-a lungul timpului. Pe listă se află şi două state europene, unul dintre acestea fiind astăzi o putere financiară.
Colapsul financiar influentează peisajul economic şi social, cei mai afectaţi fiind cetăţenii. De-a lungul istoriei, mai multe ţări au fost afectate de acest fenomen periculos, care lasă în urma atât de multă instabilitate. În cazul acestora, falimentul reprezintă incapacitatea de a plăti datoriile externe sau pe cele interne.
Citeşte şi Dezastrul economic al României este tot mai aproape. Previziunile experților nu sunt deloc optimiste și nu lasă loc de interpretări: „Aceasta e cea mai mare problemă, e una uriașă!”
Pe lista ţărilor care au falimentat se află state care nu au mai reuşit să îşi plătească datoriile. Printre acestea este Argentina, care în 2001 a intrat în incapacitate de plată a unei datorii externe. Colapsul financiar a afectat grav nivelul de trăi, cetăţenii ieşind în număr mare la proteste organizate în toată ţara. Aceasta a fost cea mai gravă criză din istoria sa, peste 40 de oameni pierzându-şi viaţa în ciocnirile cu forţele de ordine. Politicienii corupţi şi incompetenti au adus statul sud-american în situaţia unei datorii de peste 170 de miliarde de dolari.
"A fost o situaţie grea. Mulţi istorici sunt de părere că a fost cea mai gravă criză din 1890 încoace. Situaţia socială a oamenlor era catastrofală. 52 la sută din populaţie, deci mai bine de jumătate, trăia sub limita sărăciei.
În acest proces au existat mai multe decizii fundamentale: mai întâi, am stabilit că motorul creşterii economice trebuie să fie consumul. În Argentina, vreme de 20 de ani şi mai bine nu se pusese preţ decât pe export şi pe investiţii.
Consumul nu era privit decât ca un detaliu agasant. Al doilea lucru fundamental a fost acela că Argentina avea nevoie de un excedent comercial. Al treilea: a trebuit să recunoaştem că datoriile au ajuns la un nivel care făcea imposibilă rambursarea. O reeşalonare a fost inevitabilă, însoţită de ştergerea unei mari părţi a datoriilor, ceea ce azi se numeşte în termeni tehnici haircut", spune Roberto Lavagna, fost ministru al Economiei în Argentina.
Germania completează lista ţărilor falimentare, deşi pare greu de crezut. Considerată astăzi o putere economică mondială, tara s-a confruntat, după Primul Război Mondial, cu o povară incredibilă a datoriilor impuse prin Tratatul de la Versailles. În anii 1920, țara nu a reușit să facă față obligațiilor financiare, ceea ce a dus la hiperinflație și la o sărăcie extremă.
Suma era undeva în jurul a 270 de miliarde de mărci germane, însă aceasta a fost diminuată, ulterior, la 226 de miliarde de mărci germane. Germania ameninţa atunci cu insolvenţa în ideea că, într-o asemenea situaţie, singurii care au ceva de pierdut sunt creditorii. Drept urmare, ţară a reuşit în câţiva ani să îşi revină din şocul financiar provocat de pierderile din timpul Marelui Război
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În 2015, Grecia uimea lumea economică cu anunţul falimentului făcut de Fondul Monetar Internațional. Datoria
publică extrem de mare şi măsurile de austeritate au avut un impact devastator asupra economiei și populației. Din fericire, Uniunea Europeană a avut grijă ca acest colaps să nu fie unul complet.
Acum, cifrele oficiale oferite de Guvernul de la Atentă arată că statul preferat de romani când vine vorba de concedii are una dintre cele mai rapide creșteri economice din Europa. Asta pentru că tot mai mulți investitori își mută banii acolo, iar turismul este în continuă dezvoltare. Peste 10 milioane de turişti ajung în Grecia doar în timpul verii, ceea ce înseamnă venituri frumoase pentru cei din domeniu.
De asemenea, companii multinaționale precum Microsoft și Pfizer au decis să investească în statul elen, iar băncile, cândva pe marginea prăpastiei, și-au făcut curățenie în portofolii și au început să acorde din nou împrumuturi pentru dezvoltare.
Citeşte şi Greșelile pe care le fac românii la all-inclusive, atunci când merg pentru prima dată în astfel de vacanțe. TOP 7 gesturi pe care trebuie să le eviți