Tăierea porcului de Crăciun este o tradiție în România, însă în alte țări, acest lucru nu este privit cu ochi buni, ceea ce îți poate crea probleme serioase cu legea. O țară din UE pedepsește aspru persoanele care taie porcul de Crăciun, începând cu amenzi de mii de euro până la închisoare.
Într-un oraș din Italia, Lanciano, a fost readusă în discuție o controversă veche care arată adepți ai respectării tradițiilor culturale, iar de cealaltă parte a taberei sunt cei care supraveghează bunăstarea animalelor. Carabinierii forestieri împreună cu veterinarii locali au intervenit în urma unor plângeri făcute de localnici fiind descoperit un porc deja sacrificat prin metoda tradițională.
În locul respectiv a fost găsită o cantitate mare de sânge, lucru care contravine regulamentelor Uniunii Europene. Potrivit Regulamentului UE nr. 1099/2009, sacrificarea animalelor trebuie să includă o procedură de asomare prealabilă, care asigură pierderea conștienței animalului înainte de a fi sacrificat.
Normele au fost introduse pentru a micșora suferința inutilă a animalelor și a promova standarde moderne de bunăstare a acestora. Cu toate că sacrificarea domestică pentru consum propriu este permisă în Italia, legislația națională impune cu stictețe respectarea regulilor de asomare.
Cei care au fost implicați în acest incident sunt de naționalitate română, iar în prezent riscă pedepse serioase. Articolul 544- ter din Codul penal italian arată că tratamentele crude sau nejustificate aplicate animalelor pot atrage pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 și 18 luni, sau cu amenzi între 5.000 și 30.000 de euro.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Legislația din Italia arată că protejarea animalelor este o preocupare importantă, astfel că este ridicată o mare problemă în cadrul comunităților care doresc să păstreze aceste tradiții precum tăierea porcului de Crăciun. În cazul comunităților de români din Italia, această tradiție nu este doar un simplu proces culinar, ci o manifestare a identității culturale.
Acesta este doar unul dintre cazurile care evidențiază anumite tensiuni dintre obiceiuri și vremurile actuale. În timp ce există dorința ca obiceiurile să fie păstrate vii, de cealaltă parte reglementările UE cu privire la bunăstarea animalelor arată valorile pe care o societate pune accent și anume respectul față de animale.
Comunitățile sunt obligate să se adapteze la legislația țării din care fac parte și să găsească soluții în așa fel încât tradițiile să poată fi duse mai departe, dar să respecte și legile în vigoare. Autoritățile italiene își continuă ancheta în acest caz, iar românii vor trebui să răspundă în fața legii.
VEZI ȘI... „Adio” burse din anul 2025? Guvernul n-ar avea în plan să mai ofere nici măcar un leu în plus pentru studenții din aceste categorii