Luni, 13 ianuarie, secretarul general al NATO le-a sugerat statelor membre ale Uniunii Europene și ale Alianței să dea 2% pentru apărare. Mark Rutte susține că banii pentru armament ar putea fi luați din fondurile pentru pensii, sănătate și asistență socială. Ținând cont că România este în ambele structuri, măsura ar putea fi adoptată, în teorie, și în țara noastră.
Fostul șef al lui Mircea Geoană este de părere că ar fi nevoie de o astfel de investiție pentru „securitatea viitoarelor generații”. Vestea vine și în contextul în care Donald Trump a spus că va scoate SUA din NATO dacă statele membre nu-și plătesc datoriile. Ar putea fi o mișcare prin care să-l liniștească pe viitorul președinte, care urmează să-și preia mandatul zilele acestea.
„În medie, ţările europene cheltuiesc cu uşurinţă până la a patra parte din venitul iniţial pentru pensii, Sănătate şi sistemele de asistenţă socială, şi avem nevoie doar de o mică parte din aceşti bani pentru a ne consolida mult mai mult Apărarea”, a susţinut Mark Rutte într-o intervenţie, în faţa Comisiei de Afaceri Externe şi a Subcomisiei de Apărare din Parlamentul European.
CITEȘTE ȘI: Fără bani de pensii în 2025, dezastrul prognozat de Ilie Bolojan, dacă „ordonanța-trenuleț” nu este aprobată. Șeful Senatului a explicat de ce avem nevoie de pachetul de măsuri economice
Secretarul general al NATO a transmis că a vorbit deja cu eurodeputații și s-a asigurat „că investim toţi mai mult în apărare”. „Este o investiţie în securitatea noastră şi în securitatea copiilor şi nepoţilor noştri”. Nu se știe dacă a discutat, în mod particular, cu România, dar șansele sunt destul de mari. Se va vedea oricum abia când va fi gata bugetul pe anul 2025 (VEZI AICI DETALII)
Banii ar urma să se ducă pe tancuri, avioane, sateliți, drone și alte echipamente de care am avea nevoie, în caz de război. În viziunea sa, nu suntem în pericol, dar este o măsură de prevenție.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Realitatea este că nu suntem unde ar trebui să fim, nu încă. Industria noastră (militară) continuă să fie prea mică, prea fragmentată şi, pentru a fi sinceri, prea lentă.
Acum suntem în siguranţă. Dar nu vom mai fi peste cinci ani, prin urmare trebuie să începem astăzi, investind mai mult în creşterea producţiei, sporirea capacităţii de recuperare şi în sprijinirea Ucrainei”, a adăugat Mark Rutte.
CITEȘTE ȘI: Bugetara din România cu o pensie colosală ar putea rămâne fără marea sursă de venit. Renate Weber are mandatul de Avocatul Poporului expirat