În luna octombrie 2024, Uniunea Europeană a impus tarife vamale suplimentare de până la 45% pentru importurile de mașini electrice din China. Măsura nu este însă văzută cu ochi buni de toți producătorii auto de pe bătrânul continent. Recent, CEO-ul Mercedes-Benz, Ola Kallenius, a declarat că UE ar trebui să încurajeze constructorii chinezi de automobile să deschidă fabrici pe teritoriul blocului comunitar.
În contextul succesului tot mai mare pe care mașinile electrice produse în China îl înregistrează în Europa, în luna octombrie a anului trecut, Bruxelles-ul a impus taxe vamale suplimentare de până la 45% asupra importurilor de autoturisme chinezești. În replică, Beijingul a impus tarife antidumping la produse de pe bătrânul continent, precum coniacul și carnea de porc.
Măsurile impuse de Bruxelles nu sunt însă pe placul tuturor producătorilor auto europeni. Astfel, CEO-ul Mercedes, Ola Kallenius, avertizează că intensificarea măsurilor de acest gen ar putea avea consecințe negative asupra lanțului global de aprovizionare. Totodată, el a subliniat că un acord între Bruxelles și Beijing este esențial pentru viitorul industriei auto.
„Nimeni nu respinge ideea că un mediu concurenţial egal este o discuţie legitimă. Întrebarea este, ce instrument foloseşti? Nu accelera protecţionismul, pentru că avem prea mult de pierdut. Vrem doar să atragem atenția decidenților și să le amintim ce ne-a făcut să avem succes în această lume complicată”, a spus Kallenius, pentru Financial Times.
(VEZI ȘI: Noul război care amenință Europa. Planurile lui Donald Trump dau fiori reci marilor puteri de pe bătrânul continent)
Pentru a evita pe viitor aceste taxe suplimentare, mai mulți producători auto din China intenționează să deschidă fabrici în Europa. Astfel, compania BYD vizează construcția de vehicule în Ungaria, în timp ce CATL va construi o uzină de baterii în Spania, în parteneriat cu Mercedes-Benz, cu o valoare estimată la 4,1 miliarde de euro.
CEO-ul Mercedes-Benz, Ola Kallenius, a declarat recent că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să încurajeze constructorii chinezi de automobile să deschidă uzine pe teritoriul blocului comunitar.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Mai mult, Kallenius, care deține și funcția de președinte al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), susține că încurajarea investițiilor chineze în UE poate crea un mediu concurențial echitabil. El chiar a dat drept exemplu modelul aplicat de China în anii 80, atunci când producătorii auto germani au fost obligați să construiască uzine locale pentru a accesa piața din această țară.
„Atunci când ne-am dus în China, ni s-a spus de către decidenţi: construiţi facilităţi industriale aici, dacă vreţi să cuceriţi piaţa. Din câte înţeleg eu, decidenţii europeni au o abordare similară vizavi de chinezi.
Cred că acestea sunt conversaţii legitime, însă asta înseamnă că deschizi pieţele şi creezi un mediu concurenţial egal şi apoi laşi ca cel mai bun actor de pe piaţă să câştige”, a declarat Ola Kallenius.
(NU RATA: În ciuda crizei şi concedierilor, Volkswagen uimeşte din nou! Modelul electric ID.7 a doborât un alt record. Cum au reuşit nemţii acest succes)