Supremația prosumatorilor din România pare să fie confirmată chiar de datele transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Potrivit acestora, trei reactoare nucleare de la Cernavodă sunt la fel de eficiente precum oamenii care folosesc energie verde.
Reactoarele nucleare și prosumatorii de la noi din țară - o comparație inedită, dar de actualitate. Specialiștii de la ANRE au anunțat că, la finalul lunii septembrie 2024, capacitatea totală a prosumatorilor din România a ajuns la 2.141 de MW.
Dar ce este un prosumator? În Ghidul Prosumatorului, termenul este definit ca:
„Conform legii nr. 220/2008, prosumatorul este clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, cu o putere mai mica de 27kW, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice si care consuma, stocheaza sau vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidentiala, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau in acelasi sistem de distributie inchis.”
Te-ar putea interesa și: Mamutul din România născut din unirea a trei coloși din piața de energie. Anunț de ultimă oră pentru toți clienții companiilor care dispar din peisaj
În condițiile în care sursa de energie regenerabilă principală este soarele, aceasta este transformată în energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Popularitatea acestui sistem a crescut semnificativ în România, depășind chiar estimările experților din domeniu.
ANRE a anunțat că, în luna septembrie, capacitatea totală a prosumatorilor din România a ajunsese la 2.141 de MW. Cu alte cuvinte, este comparabilă cu puterea instalată a trei reactoare nucleare de la Cernavodă.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Specialiștii din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie fuseseră mai rezervați când au făcut estimările. Se credea că prosumatorii vor ajunge la 2.000 de MW abia la finalul acestui an, potrivit Hotnews.
De fapt, realitatea a depășit și calculele făcute de cei de la Ministerul Energiei, în Strategia Energetică a României, unde există drept țintă pentru anul 2030 o putere instalată de 2.500 de MW pentru prosumatori.
În ultimul an, se pare că puterea instalată a prosumatorilor din România aproape s-a dublat. În septembrie 2023, în sistem figurau 1.225 de MW.
Campioane la acest capitol sunt județele Ilfov, Timiș și Bihor:
Ilfov - 12.187 prosumatori, 167 de MW putereinstalată
Timiș - 8.505 de prosumatori,
Bihor, cu 6.979 de prosumatori,
Suceava – 6.335 de prosumatori,
Dolj – 6.582,
Arad – 6.234,
Argeș – 6.153.
Te-ar putea interesa și: Panică printre românii care vor să acceseze programul Casa Verde. Riscă să piardă finanțarea de stat pe ultima sută de metri