Planurile Turciei de intervenție în Siria, în urma vidului de putere care a urmat fugii dictatorului Bashar al-Assad, încep cu obiectivul de a reconstrui armata siriană. În acest context complicat, este de văzut ce rol va juca Rusia, care la rândul său are interese în țara din Orientul mijlociu care s-a eliberat de o lungă dictatură.
Turcia s-a oferit să ajute la reconstrucția armatei siriene, care a fost zdrobită efectiv de căderea regimului Bashar al-Assad (care a condus mult timp, cu o mână de fier, țara) și de loviturile aeriene ale Israelului.
Această strategie a Turciei ar ar putea umple golul provocat de diminuarea forțelor Rusiei în regiune. Arme turcești limitate fac incursiuni pentru a susține mișcarea islamistă Hayat Tahrir al-Sham, decretată victorioasă în țara devastată de război. Totuși, Turcia va avea probabil nevoie de sprijin financiar pentru a acoperi o reconstrucție militară mai amplă, ce i-ar facilita statutul de putere străină dominantă în Siria.
De menționat că Rusia și fosta Uniune Sovietică au fost mult timp principalii furnizori de echipamente militare în timpul regimului președintelui Bashar al-Assad, fugit la Moscova (foto jos), și al tatălui său Hafez (decedat în 2000).
Majoritatea stocurilor militare rămase de la fostul regim au fost distruse de raidurile aeriene israeliene din decembrie 2024. În acest context, Turcia lui Recep Tayyip Erdogan poate încerca să suplinească rolul Rusiei, inclusiv în relația cu Israelul. Astfel, Turcia poate sprijini misiunile ONU, servind drept tampon și facilitator între liderii israelieni și sirieni.
CITEȘTE ȘI: UPDATE. Seism la Damasc, opoziția a preluat puterea, după jumătate de secol. Regimul din Siria s-a prăbușit după 13 ani de război civil. Bashar al-Assad a ajuns la Moscov
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Totuși, deși Turcia poate juca un rol cheie în furnizarea de echipamente militare, sunt șanse reduse să devină pe deplin principalul furnizor al noii armate din Siria. Este cunoscută reticența Occidentului la înarmarea armatei HTS, dar și capacitatea limitată a Turciei.
Așadar, Siria va trebui probabil să își diversifice sursele de armament greu, devenind și mai dependentă de țările Consiliului de Cooperare al Golfului: Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Aceste țări împărtășesc același interes în contracararea influenței Iranului.
Construirea unei armate convenționale mari, apte să concureze cu marii rivali străini, nu va constitui o prioritate pentru Damasc prea curând. Pe de altă parte, o reconstrucție de la zero va implica ani de zile și cheltuieli considerabile.
Turcia este favorită ca putere care să antreneze noua armată siriană, putând găzdui ofițerii acesteia pentru studii militare pe teritoriul său. De asemenea, țara condusă de Erdogan ar putea organiza exerciții comune, care pot deschide calea către o alianță mai strânsă, notează businessinsider.com
CITEȘTE ȘI: Recep Tayyp Erdogan, enervat la culme că cea mai mare bază NATO se construiește în România! De ce nu vrea președintele Turciei ca țara noastră să fie punct strategic pentru Europa!