Un proiect de OUG din „ordonanța-trenuleț” arată că statul ar urma să le dea bugetarilor, care au câștigat procese împotriva instituțiilor publice, bani înapoi. Din ianuarie 2025, ar urma să-și primească sumele cuvenite, până în anul 2030 inclusiv. Decalarea sumelor totale ar urma să prevină situația în care bugetul ar fi epuizat.
Conform documentului, în primul an, adică în 2025, vor primit doar 5% din sumă, iar din 2026, 10%, Abia din 2027 vor înțelege ceva pentru că li se va da 25%, la fel și în 2028. În ultimul an, vor încasa restul, adică 35%.
Procedura se va aplica pentru sumele stabilite prin hotărâri judecătorești din 2024, referitoare la: diurnă, cazare, hrană sau alte drepturi pentru militari și polițiști aflați în misiuni externe.La calcul se poate adăuga și dobânda.
„(1) Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti definitive având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, se va realiza astfel:
a) în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;
b) în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
c) în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
d) în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
e) în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu”, se arată în draft.
CITEȘTE ȘI: Ce salariu are un nepalez în România și câți bani trimite la familiile de acasă. Suma de cheltuială e de-a dreptul ridicolă: „Îmi aduc toți prietenii aici”
Se poate observa clar că în document scrie că statul nu poate fi executat silit, chiar dacă are bani de dat către cetățeni. Are dreptul de a achita în 5 ani, dar pentru bugetari, este un dezavantaj. Până atunci, banii se devalorizează oricum.
„(4) În cursul termenului prevăzut la alin. (1), orice procedură de executare silită se suspendă de drept.
(5) La sumele eșalonate conform alin.(1) se acordă dobânda legală remuneratorie, calculată de la data la care hotărârea judecătorească a rămas executorie.
(6) Prin ordin al ordonatorilor principali de credite se stabilește procedura de efectuare a plăţii titlurilor executorii, cu respectarea termenelor prevăzute la alin. (1)”, se arată în document.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Nuntă în 2025. Suma minimă de care ai nevoie pentru cununia religioasă a crescut uluitor de mult, nu este de mirare de ce tinerii trăiesc în concubinaj