Pentru prima dată de când este la guvernare alături de PNL, PSD și-a asumat o serie de măsuri nepopulare. Controversata ordonanță trenuleț va încheia teoretic privilegiile bugetarior, însă ar putea reduce șansele candidatului comun desemnat de coaliția pro-europeană, Crin Antonescu, la alegerile prezidențiale din 2025.
Luni, partidele din coaliție au căzut de acord să susțină un candidat comun la alegerile prezidențiale decalate pentru anul viitor, propunerea susținută de toate partidele fiind Crin Antonescu.
După ce a aruncat cu pomeni electorale în acest an politic atipic, marcat de mai multe rânduri de alegeri, PSD a decis în final să aplice măsurile așteptate pentru scoaterea României din criza economică.
Anularea prezidențialelor i-a forțat pe social-democrați să anuleze creșterile anunțate ale pensiilor și salariilor. Ordonanța trenuleț prevede că salariile, pensiile și indemnizațiile pentru pensionari rămân nivelului din luna decembrie.
Însă, aceste măsuri nepopulare, care vor afecta în special bugetarii - electoratul fidel dintotdeauna PSD -, ar putea avea efecte negative asupra candidaturii lui Crin Antonescu. Liberalul a admis, luni, că în ultimii 10 ani, de când s-a retras de la vârful PNL, a fost susținut de soție, europarlamentul Adina Vălean, fost comisar european pentru Transporturi. Teoretic, bugetarii ar trebui să îl susțină pe candidatul comun al coaliției, însă practic, aceștia ar putea reacționa la efectele nefaste ale ordonanței trenuleț, care le reduce drastic privilegiile.
CITEȘTE ȘI: Avem legea bugetului. Controversata ordonanță trenuleț, care precede bugetul pe anul 2025, este gata și are deja efecte
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Potrivit analistului politic și jurnalistului Ion M. Ioniță, primul guvern Ciolacu a mizat preponderent pe cheltuieli nelimitate, ducând la creșterea alarmantă a deficitului bugetar. Totuși, pomenile electorale acestea nu s-au reflectat în realitatea votului de la prezidențiale și parlamentare.
„Primul guvern Ciolacu a mizat foarte mult pe cheltuieli în domeniul public. Adică majorări de pensii și salarii pentru alegerile din toamnă, și calculele nu s-au reflectat în realitatea votului, pentru că în ciuda majorărilor masive, PSD a pierdut foarte multe voturi. Este cel mai scăzut scor pe care l-a avut. Bine, putem să ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă n-ar fi făcut majorările astea, la ce scor ar fi fost. Deci au luat măsuri cu impact bugetar negativ, adică creșterea deficitului bugetar la nivel record.”, afirmă Ion M. Ioniță pentru Ziare.com.
Ioniță subliniază că, în ciuda faptului că măsurile lor populiste nu s-au resimțit la vot, PSD a rămas primul partid în Parlament, intrând din nou la guvernare. Totuși, deși a fost obligat să ia măsuri odată cu intrarea la guvernare în formula Cabinetul Ciolacu 2, PSD nu se confruntă cu criza din 2010. La acel moment, Guvernul Boc a tăiat salariile cu 25% și pensiile cu 10%.
În contextul alegerilor prezidențiale care vor avea loc cel mai probabil la primăvară, guvernul ar putea totuși să renunțe la măsurile mai drastice. Noul ministru al Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat luni că „ordonanța trenuleț” trebuie aprobată cel târziu până pe 30 decembrie. În forma inițială, ordonanța prevede mai multe măsuri fiscale, printre care înghețarea temporară a pensiilor, înghețarea temporară a salariilor bugetarilor. Totodată, se sistează acordarea anumitor beneficii, cum ar fi vouchere de vacanță sau premii, indemnizațiile fiind plafonate la nivelul din 2024. De asemenea, se suspendă angajările la stat.
„Deci contează foarte mult candidatul și ceea ce spune candidatul. Chiar dacă Crin Antonescu este susținut de partidele din coaliția guvernamentală de acum, ceea ce i-ar da teoretic o șansă importantă, totuși, am văzut la precedentele alegeri că susținerea partidelor contează mai puțin, și contează mult mai mult ceea ce spune un candidat. Plus, contează evident modul în care își face campanie electorală, felul în care folosește social-media. Lucruri pe care le-am sesizat foarte bine în alegerile din noiembrie”, mai spune Ioniță.
Analistul punctează faptul că Antonescu va avea sarcina lui personală în modul în care își derulează campania electorală, care nu va depinde doar de susținerea partidelor din spatele lui.
„Sigur că partidele asigură finanțare, asigură logistică, primari și așa mai departe, dar am văzut că toate acestea au o limită și Marcel Ciolacu în alegerile din noiembrie, cu tot sprijinul PSD, cu tot sprijinul primarilor, cu toate măsurile de majorare a veniturilor cetățenilor pe care le-a luat, nu a intrat în final la prezidențială”, conchide jurnalistul pentru sursa citată.
CITEȘTE ȘI: Partidele pro-europene au bătut palma pentru un candidat unic la președinție. Condiția pusă de Crin Antonescu în lupta pentru funcția supremă în stat