Armata Română a anunțat recent care sunt misiunile pe care soldații români le vor desfășura în țară și străinătate în următoarea perioadă. Începând cu luna ianuarie a anului viitor, Forțele Aeriene Române se pregătesc pentru o nouă etapă în cadrul misiunii internaționale EUFOR ALTHEA. Cu această ocazie, cei 100 de militari dislocați în Bosnia-Herțegovina vor fi implicați în misiuni ce vor include evacuare medicală, transport și cercetare.
Potrivit unui anunț al Armatei Române, soldații români vor desfășura în următoarea perioadă mai multe misiuni în țară și străinătate. Dintre acestea se remarcă însă o nouă etapă din cadrul misiunii internaționale EUFOR ALTHEA. Astfel, începând cu luna ianuarie 2025, un detașament format din patru elicoptere IAR-330 Puma și aproximativ 100 de militari vor fi dislocați în Bosnia-Herțegovina. Soldații din țara noastră vor participa la misiuni ce vor include evacuare medicală, transport si cercetare.
Forțele Aeriene Romane au luat parte la EUFOR ALTHEA și în anul 2005, atunci când au contribuit cu succes la menținerea păcii. În plus, alături de alte structuri militare internaționale, soldații români au participat la mai multe misiuni de transport.
EUFOR ALTHEA este o misiune lansată de Uniunea Europeană în anul 2004 sub mandatul ONU. Din anul 2021, misiunea internațională își concentrează eforturile pe instruirea și consolidarea capacităților forțelor armate din Bosnia-Herțegovina. Participarea militarilor din țara noastră la această importantă misiune internațională reflectă angajamentul României față de stabilitatea și securitatea regională.
(VEZI ȘI: România, noul hub de armament al străinilor. Coreea de Sud vrea să ne transforme într-un centru cheie al Europei)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
De asemenea, potrivit Armatei Române, în această săptămână, geniștii bistrițeni din Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” au desfășurat un amplu program de instruire alături de geniștii din cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat la Cincu.
În cadrul acestui program, militarii români și-au testat și perfecționat abilitățile, executând trageri cu armamentul individual, baraje explozive, neexplozive și mixte, culoare prin barajele neexplozive, precum și locașuri pentru explozivi în căile de comunicații, montarea și activarea acestora în condiții sigure.
Tot în această perioadă, o comisie din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre a evaluat static și acționai compania cu Dublă Angajare KFOR, încadrată de militarii Batalionului 22 Infanterie „Remănați”. Astfel, au fost verificate echipamentele militarilor și mijloacele tehnice din cadrul companiei. În plus, a fost făcută o evaluare a soldaților din poligonul de instrucție Redea.
La Baza Aeriana din Ramstein, Germania, în perioada 14 - 15 noiembrie 2024 a avut loc Simpozionul Șefilor Forțelor Aeriene NATO (NACS). În cadrul acestui eveniment au participat șeful Forțelor Aeriene Romane, general-maior Gabriel-Leonard Baraboi, locotenent-colonel Ioan Darie din cadrul Serviciului Secretariat și subofițerul de comandă al Forțelor Aeriene Romane, plutonier adjutant Ionuț Enache.
(NU RATA: Planul nuclear al României costă 12 miliarde de euro și nu vizează zona de armament, ci de energie. Cum se poziționează țara noastră față de alte state europene)