Taxele și impozitele din București ar putea crește în viitorul apropiat, iar Nicușor Dan și-a exprimat poziția față de aceste majorări. Decizia are la bază criterii clare de utilizare a fondurilor. Edilul Capitalei a afirmat că această decizie ar urma să fie luată în urma unui referendum.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, și-a exprimat recent poziția privind o posibilă majorare a taxelor și impozitelor locale în București. Acesta a subliniat însă că este de acord cu o astfel de măsură doar în cazul în care sumele suplimentare ar fi gestionate direct de Primăria Generală și utilizate pentru investiții majore. Nicuşor Dan a exclus categoric posibilitatea ca veniturile provenite din creșterea taxelor să fie direcționate către primăriile de sector.
Într-o discuție publică, edilul a explicat că această decizie ar trebui să aibă la bază criterii clare de utilizare a fondurilor. Dacă Primăria Generală ar putea folosi banii pentru proiecte importante de infrastructură, modernizarea transportului public sau alte investiții esențiale, creșterea fiscalității ar putea fi justificată. În schimb, alocarea acestor fonduri la nivel de sector, unde ar putea exista priorități diferite și un control mai puțin centralizat, este considerată de primar inacceptabilă.
Nicuşor Dan a adus în discuție și contextul mai larg în care ar urma să fie luată această decizie, făcând referire la un referendum local. Potrivit acestuia, opinia bucureștenilor exprimată prin vot ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra hotărârilor luate la nivel legislativ. Primarul s-a arătat încrezător că Parlamentul va ține cont de voința cetățenilor, mai ales în condițiile în care vorbim despre un număr mare de participanți la referendum. Acest rezultat ar urma să influențeze nu doar discuțiile despre taxe, ci și alte dezbateri legislative importante, precum adoptarea Legii bugetului național sau modificările la Codul urbanismului.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Edilul a punctat că investițiile în București necesită resurse financiare considerabile, dar acestea trebuie gestionate transparent și eficient. De aceea, viziunea sa este aceea a unei administrații centrale puternice, capabile să prioritizeze proiectele de dezvoltare și să evite risipirea fondurilor la nivel local.
Această abordare a generat dezbateri aprinse în spațiul public, unii cetățeni susținând că o centralizare a resurselor ar putea crește eficiența utilizării acestora, în timp ce alții se tem de un posibil dezechilibru în alocarea bugetelor. Rămâne de văzut dacă propunerea primarului va fi acceptată de Parlament și dacă bucureștenii vor susține această inițiativă în cadrul referendumului. Cert este că Nicuşor Dan vede această majorare fiscală drept o soluție punctuală pentru dezvoltarea Capitalei, însă cu condiția ca banii să fie investiți strategic.
VEZI ȘI... Scandal monstruos la una dintre cele mai mari termocentrale din România. Compania de stat a anunțat restructurări masive, cei 1800 de angajați fac acuzații dure: „Vor fi păstrați cei cu carnet de partid”