Județul Timișoara se poate lăuda cu multe obiective turistice și culturale, începând cu orașul de pe Bega, dar și cu locuri cu o poveste aparte. Oriunde străbați județul încărcat de tradiții și istorie, vezi locuri care încântă atât ochiul, cât și spiritul. Un astfel de loc special este Charlottenburg sau Șarlota, unicul satul circular din țară, al cărui specific vine dintr-un motiv destul de neobișnuit.
Charlottenburg sau Șarlota este un sat de pe teritoriul comunei Bogda, fiind construit de coloniștii germani. Din 2016 este declarat monument istoric. Satul se află la 45 kilometri de Timișoara, în apropiere de localitatea Remetea Mică, fiind accesibil pe traseul: Timișoara – com. Pișchia – Fibiș – Mașloc – dreapta spre Charlottenburg. Satul are un diametru total de 210 metri.
Dacă te afli în Banat, o vizită în singurul sat construit în formă de cerc din România este obligatoriu de bifat. Istoria localității Charlottenburg începe în secolul 18, când aici s-au stabilit șvabii. Datele despre aşezare arată că a fost înfiinţată în anul 1771, în timpul celui de-al doilea val de colonizări germane (1763-1772).
„Charlottenburg a luat naștere în 1771. Viziunea lui a fost să fie un sat circular. Să ne imaginăm o plăcintă împărțită în patru în care pe fiecare bucată a plăcintei au fost puse câte opt case. Iar în descriere este așa: „Nicio casă nu e mai înaltă, nicio distanță dintre ele nu e mai mult decât un pas”, a declarat Ioana Frisan, reprezentanta muzeului șvabilor din localitate, la Euronews România.
Bucatele tradiționale sunt savuroase, mărturisesc vizitatorii. Una dintre rețetele vedetă ale localității este flaedlesuppe. „Este o supă de pui, dar în loc de tăieței românești sau găluște, este folosită clătita tăiată fideluțe”, explică bucătarul Radu Toma.
CITEȘTE ȘI: Satul din România care bate Monaco, Nisa sau Lacul Como. Cabanele și pensiunile din zonă se vând cu prețuri care le depășesc pe cele din stațiunile de lux ale Europei
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Satul a fost întemeiat de 32 de familii, care au imigrat în Banat din nordul Italiei și sudul Germaniei. Contele Karl Ignaz Clary – Aldringen, la acea vreme președintele administrației Banatului, a dorit construirea unui sat circular. Motivul construirii acestui domeniu în formă circulară a fost protejarea moşiilor contelui de distrugerile produse de animalele sălbatice. La acea vreme, în mijlocul satului se afla o fântână și o plantație de duzi, toate casele satului având aceeași înălțime.
Tot aici se află unul dintre cele mai mari cuptoare din zonă, în jurul căruia se strângeau odinioară femeile satului, pregătind pâine pentru toată comunitatea.
Printre atracțiile satului se numără Muzeul etnografic Schwabenland, Muzeul cinegetic și silvic sau un spectaculos restaurant deschis într-o șură. Tot la Șarlota se află cel mai mare și mai vechi parc de vânătoare din țară, cu o suprafață de 1.200 hectare, înființat acum 120 de ani. Cerbul lopătar este protagonistul impunătoarei păduri de vânătoare din proximitatea localității.
CITEȘTE ȘI: Mini-Cappadocia din România e o adevărată minune a naturii. Cum arată colțul de Rai despre care știu mult prea puțini români