Se strânge lațul în jurul lui Petre Roman și Ion Iliescu. Parchetul General a reînceput audierile în dosarul Mineriadei

Se strânge lațul în jurul lui Petre Roman și Ion Iliescu. Parchetul General a reînceput audierile în dosarul Mineriadei
📅 2025-01-15

În dimineața zilei de miercuri, 15 ianuarie 2025, fostul premier Petre Roman s-a prezentat la Parchetul General pentru a fi audiat în cadrul dosarului Mineriadei din iunie 1990. El este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității. Totodată, fostul președinte Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu.

Update, miercuri, 15 ianuarie 2025, ora 15:00. Parchetul General a anunțat că s-a dispus urmărirea penală a lui Ion Iliescu, fost preşedinte al României, şi a lui Petre Roman, fost premier, în Dosarul Mineriadei. Cei doi sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

„În luna iunie 1990, persoane cu funcţie de decizie în statul român la acel moment au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.

Începând cu 22 aprilie 1990, în Piaţa Universităţii din municipiul Bucureşti a avut loc o manifestaţie ce s-a desfăşurat pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990. Manifestaţia avea caracterul unei opoziţii la puterea nou instaurată în România după Revoluţia din 1989, manifestanţii solicitând verbal, prin comunicate şi alte forme de protest, ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înfiinţarea unei televiziuni libere şi alte astfel de revendicări de sorginte democratică”, arată procurorii.

Se precizează că „Iliescu Ion, Roman Petre şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanţilor aflaţi fizic în Piaţa Universităţii, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acţiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestaţii, în special liderii de opinie, precum şi împotriva oricărei persoane care manifesta sau erau susceptibili de a manifesta o formă de opoziţie, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale”.

Știre inițială:

Parchetul General a reînceput audierile în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Astfel, în dimineața zilei de miercuri, fostul premier al României, Petre Roman, s-a prezentat la sediul PG să fie audiat, el fiind acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

De reamintit că, potrivit celor de la secția parchetelor militare, violențele din iunie 1990 s-au soldat cu 4 morți, 1244 de persoane vătămate și 1250 de persoane reținute în mod nelegal.

Petre Roman, chemat la audieri în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Sportpesurse.ro

A intrat peste Gigi Becali și a rămas mut de uimire când a văzut ce făcea milionarul. „Poate se supără că spun...”

Sportpesurse.ro

Divorț șoc la Digi Sport. Cuvinte grele aruncate, ce scot la iveală frustrări și nemulțumiri

Înainte de a intra la audieri, fostul premier al României a declarat că nu există vreo dovadă care să arate că el ar fi fost implicat în aducerea minerilor în perioada 13 – 15 iunie 1990. În plus, Petre Roman a subliniat că învinuirea ce-i este adusă este „profund nedreaptă” și că nu a avut niciun interes să stea în spatele unei represiuni la momentul respectiv.

„Această învinuire este profund nedreaptă. Ce interes aveam eu, mai mult, cum aș fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri, camarazi de-ai mei, uciși de gloanțele trase la ordinul lui Ceaușescu, angajez România pe drumul spre UE, spre NATO. Această angajare am făcut-o categoric și fără nicio ezitare. Deci cum aș fi putut eu, ce interes aveam ca să organizez, să fac un complot, o represiune împotriva cui? (...) Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor. Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securități.

Atunci am spus, pe 16 iunie. Chestia asta m-a costat, pentru că după puciul de la Moscova, guvernul Roman a dat cea mai categorică, cea mai categorică poziție împotriva puciului și la scurt timp după aceea au mai adus 10.000 de mineri și printr-o lovitură de stat, ce au făcut? Au dat jos guvernul Roman. Eu pot să vă spun că n-am avut niciun fel de legătură cu această învinuire, că este profund nedreaptă”, a declarat Petre Roman la intrarea în sediul Parchetului General.

(CITEȘTE ȘI: Călin Georgescu, atac furibund la adresa lui Klaus Iohannis. Acuzații grave aduse președintelui țării: „Sunt sute de imobile furate de naziști pe vremea când era primar la Sibiu”)

Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu

În dosarul Mineriadei din iunie 1990 mai sunt urmăriți penal și: fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, foștii generali Vasile Dobrinoiu și Peter Petre.

Din cauza vârstei sale înaintate, fostul președinte al României, Ion Iliescu, va fi audiat la domiciliu. Acesta este acuzat că a ordonat evacuarea în forță a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din București.

După ce o lungă perioadă a rămas în procedura camerei preliminare, judecătorii de la Înalta Curte au constatat vicii grave de procedură. În aceste condiții, dosarul a fost retrimis la Parchetul Militar, anchetatorii urmând să refacă legal urmărirea penală.

(NU RATA: Pensionara de lux care este Avocata Poporului, solicitată de George Simion, dar și de Cartelul Alfa. Ce i se cere Renatei Weber în cazul „ordonanței trenuleț”)

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri bugetul

Chicineta din România vândută la preț de vilă. Cât a ajuns să coste o pseudo-garsonieră în Cluj Napoca

Sfidător în fața suspendării, Klaus Iohannis a ieșit la rampă. Planul președintelui a avut însă efect invers : „Mai așteptăm mult?”

Români umiliți de CTP fără jenă. Persoanele cu dizabilități care trebuie să beneficieze de un abonament gratuit au fost nevoite să îndure cozi interminabile

Val de concedieri pentru colosul Meta. Mark Zuckerberg le-a pus gând rău angajaților neperformanți

Burgerul de urs carpatin gătit după o rețetă secretă. Cât costă o porție de doar 450 de grame din preparatul unic în Europa la un restaurant din Brașov

Cea mai avantajoasă metodă de a circula simultan cu metroul, cu STB și cu trenul, după scumpirea anunțată de Metrorex. Economia este considerabilă

Hypermarketul care dublează garanția SGR în România! Ce trebuie să facă clienții pentru a beneficia de bonus

Adio rufe la uscat în balcon! Orașul din România în care mai multe obiceiuri banale vor fi interzise

Evaziunea fiscală în sectorul petrolier a ajuns la miliarde de lei. ANAF, îngenuncheată de noile tertipuri folosite de producătorii de energie

Notificarea ANAF pentru românii plătitori de taxe și impozite. „Norocoșii” scutiți de depunerea unei declarații ce dă multora bătăi de cap, dezvăluiți de Fisc

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.