Țara din Europa devenită o a doua casă pentru un milion de români intenționează aplicarea unui impozit mărit în cazul locuințelor cumpărate de străini. Spania a pus la punct o măsură care vizează aplicarea unui impozit dublu în cazul de caselor cumpărate de cetățenii nerezidenți.
Guvernul spaniol a propus o măsură radicală, menită să combată criza locuințelor. Este vorba de un impozit de până la 100% pe proprietățile achiziționate de rezidenți din afara Uniunii Europene.
Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a anunțat o inițiativă legislativă care vizează aplicarea unui impozit de până la 100% în cazul proprietăților cumpărate de nerezidenți provenind din afara Uniunii Europene, inclusiv din Regatul Unit.
Măsura, considerată una fără precedent, are ca obiectiv contracararea crizei acute de locuințe din țara unde trăiesc un milion de români.
„Occidentul se confruntă cu o provocare decisivă: să nu devină o societate divizată în două clase, proprietarii bogați și chiriașii săraci”, a declarat Sánchez în cadrul unui forum economic desfășurat în capitala Madrid. Premierul a afirmat că, în anul 2023, rezidenți din afara UE au achiziționat 27.000 de proprietăți în Spania. Majoritatea „nu pentru a locui în ele, ci pentru a face profit”, a completat demnitarul.
Această tendință, în contextul penuriei de locuințe care afectează una dintre cele mai frumoase țări europene, „nu poate fi permisă”, a mai subliniat premierul. Potrivit proiectului de lege, măsura are scopul de a „prioritiza faptul că locuințele disponibile sunt pentru rezidenți”. Astfel se intenționează descurajarea speculațiilor imobiliare, care contribuie inevitabil la creșterea prețurilor.
CITEȘTE ȘI: Seismul care poate lovi și România s-a declanșat pe piața imobiliară din SUA. Prețurile locuințelor de peste Ocean au atins o limită ce părea imposibilă
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Spania se confruntă cu o criză severă în domeniul locuințelor, pe fondul cererii tot mai accentuate și al gradului redus de accesibilitate pentru populația locală. Metropole ca Madrid, Barcelona și Valencia au raportat creșteri semnificative ale prețurilor la chirii și achiziții, justificate în primul rând de interesul investitorilor străini.
De menționat că, în ultimii ani, se înregistrează un fenomen în cazul românilor din Spania, potrivit Digi24. Astfel, mulți români din această comunitate încep să revină acasă. Schimbările economice au determinat scăderea migrației către această țară. Cei care au plecat de mai bine de 10 ani susțin că, în prezent, cu greu reușesc să mai trimită bani acasă. Sau chiar să facă față cheltuielilor zilnice.
CITEȘTE ȘI: Românii din Spania nu mai vin acasă! Niciodată, din 2007 și până acum, datele oficiale înregistrate în statul iberic nu au fost mai promițătoare