Cea mai veche cale ferată montană din sud-estul Europei, considerată Semmering-ul bănățean, este unul dintre atuurile turistice din vestul țării. Ruta Oraviţa - Anina este cea mai veche şi spectaculoasă cale ferată montană din sud-estul Europei. Însă, riscă să fie închisă în sezonul rece, când peisajele capătă o frumusețe de basm.
O primă măsură luată de CFR Călători a fost cea de a se închide circulaţia de luni până joi. Însă, așa cum era de aşteptat, decizia nu a fost pe placul societăţii civile, care încearcă acum prin diferite metode, precum scrisori deschise adresate ministrului Transportului, să îi facă pe oficiali să renunțe la această idee nefericită.
CFR Călători a decis ca circulaţia să fie doar în weekend. Semmering-ul din Banat, care traversează peisaje fabuloase, are 14 tunele săpate în stânca muntelui, 10 viaducte şi o lungime totală de 33,4 kilometri. Însă, cu toate că este perfect funcţional de 161 de ani, CFR Călători a decis ca circulaţia să se facă doar în weekend.
În opinia specialiștilor, decizia periclitează condiția șinelor de cale ferată și a tunelurilor, dar în egală măsură lungește și durata călătoriilor până la Anina.
"Peisajul este foarte frumos iarna, doar că aşa vrea CFR Călători...nu vrea ca să facă investiţii. Îi încurcă acest tren. Se va depune pe ciuperca şinii rugină şi praf şi până să circule vineri, probabil că o să facă mai mult de două ore până la Anina", explică Sile Ungureanu, împiegat de mişcare al staţiei Oraviţa.
"La momentul în care nu circulă, nici întreţinerea nu se va practica aşa cum trebuie. Este pericolul tunelurilor pentru că orice infiltraţie în plus de apă este un pericol", explică la rândul său expertul în patrimoniu Ada Cruceanu pentru Observatornews.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Transportul cu trenul ar putea deveni un lux în România. Bielete se scumpesc semnificativ începând de săptămâna viitoare
Îngrijorați la auzul acestei decizii, reprezentanţii societăţii civile din județul Caraş Severin au luat măsuri urgente. Aceștia nu exclud protestele, în cazul în care celelalte măsuri nu ar avea efect.
"O scrisoare deschisă către Ministerul Transporturilor. Pe lângă această scrisoare, am trimis petiţii către entităţile CFR-ului. Să păstrăm circulaţia zilnică pentru că, în fond, aici e problema. Pe ruta Oraviţa - Anina şi retur", anunță Andrei Szabo, președinte al Asociației Euroland Banat.
"Cei care vor, care îşi doresc, în data de 25 ianuarie să vină alături de noi într-o excursie manifest Oraviţa - Anina. De ce? Pentru că trebuie să mai tragem un semnal de alarmă", afirmă Liliana Gherle, președinte al Asociației Uniți Reușim.
Decizia CFR Călători i-a întristat inclusiv pe localnici. "Zona asta aici este o zonă turistică... Acum, în timpul de astăzi orice este posibil", spune unul dintre ei, iar un altul afirmă: "E un traseu destul de frumos, foarte frumos. Şi vara şi iarna".
De menționat că abia pe 17 aprilie se va reveni la programul normal, cu circulaţie zilnică.
CITEȘTE ȘI: Linia de cale ferată din România pe care a circulat un singur tren, în ultimii 35 de ani. De ce a fost abandonată de autorităţi, deşi are cel mai înalt viaduct din ţară, tuneluri şi gară