Marți, 21 ianuarie 2025, ministrul Mediului a mers în judeţul Constanţa, într-o vizită de lucru. Cu această ocazie, acesta a vizitat şi stațiunea Costineşti, unde a început proiectul de reducere a eroziunii costiere. În cadrul unei conferințe de presă, Mircea Fechet a anunțat că la finalul lucrărilor, stațiunea va avea nu mai puțin de 26 de hectare de plajă, față de cele două din prezent.
Aflat într-o vizită de lucru în județul Constanța, ministrul Mediului a mers în stațiunea Costinești pentru a verifica în ce stadiu se află lucrările ce vizează reducerea eroziunii costiere. Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Prefectura Constanța, Mircea Fechet a anunțat că lucrările de înnisipare de la Costineşti se desfășoară conform graficului.
Totodată, ministrul a precizat că, la finalul proiectului, în stațiunea Costinești vor fi 26 de hectare de plajă nouă, față de cele două hectare care sunt în prezent.
„Totodată am vizitat şantierul de înnisipare de la Costineşti. Acolo lucrările se desfăşoară conform graficului şi chiar în avans, lucru care m-a bucurat foarte mult. La acest moment, în Costineşti mai avem puţin peste două hectare de plajă. Atât a mai rămas ca urmare a procesului de eroziune costieră. În foarte multe locuri, apa mării a ajuns până în taluz. Urmează la sfârşitul acestui an să putem spune că ne vom bucura de 26 de hectare de plajă nouă şi la Costineşti. Asta înseamnă o creştere de aproximativ zece ori a acestei suprafeţe”, a declarat Mircea Fechet, într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Constanţa.
(VEZI ȘI: Autostrada uitată a României. Ceea ce trebuia să fie „Drumul Unirii” se transformă într-o mare deziluzie pricinuită de lipsa fondurilor)
Mircea Fechet a explicat că lucrările din stațiunea Costineşti se vor desfășura în două etape. Mai exact, o primă etapă se va desfășura până la începerea sezonului estival, în timp ce a doua va începe după finalul acestuia. Astfel, turiștii nu vor mai avea de suferit din cauza lucrărilor în perioada în care se află în vacanță pe litoralul românesc.
„Lucrările se vor desfăşura în două etape. Prima etapă până la începerea sezonului de vară şi a doua etapă după încheierea sezonului pentru că ştim, din ceea ce s-a întâmplat anul trecut, că a lucra în timpul sezonului a deranjat turiştii care vin la mare să se relaxeze. E un lucru pe care nu dorim să-l repetăm. Cred că a fost o eroare, dar am avut motive suficiente la vremea respectivă de a lua o astfel de decizie, însă nu ne propunem să repetăm acel scenariu în care oamenii stau pe şezlong şi trebuie să privească excavatoare sau alte utilaje care lucrează la înnisiparea plajelor de aici de la Marea Neagră.
Până la sezonul cald, până la începerea sezonului urmează să facem toate cele patru diguri, să le finalizăm, spre largul Mării Negre, urmând ca procesul efectiv de înnisipare să înceapă odată cu închiderea sezonului”, a mai spus ministrul Mediului.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
(CITEȘTE ȘI: Cabana discretă din România care bate Elveția, Franța sau Italia la capitolul peisaje. Puțini români au ajuns aici pentru că locul nu este foarte cunoscut)