O nouă meserie se conturează a fi printre cele mai bănoase la noi în țară. Salariul de peste 10.000 de lei vine împreună cu multe alte beneficii pentru cei care completează un curs care durează doar cinci luni. Cu toate că cererea pe piață este uriașă, tinerii nu se înghesuie să învețe meserie.
În condițiile în care forța de muncă de la noi din țară fie pleacă peste hotare, fie se reorientează spre „joburile viitorului”, s-a creat un deficit major în anumite domenii.
Program flexibil, de multe ori, fără șef, salariu motivant, mult, mult peste medie, fără să fie nevoie de studii superioare. În prezent, în România se caută electricieni, instalatori, mecanici și bucătari. Pentru a deveni „meseriaș” este nevoie doar de cursuri de specializare, ce nu sunt scumpe și durează, de regulă, doar câteva luni.
Te-ar putea interesa și: Salariul colosal al angajatului Silviu Prigoană. Firma pe care a construit-o l-a lăsat „pe drumuri” pe regretatul om de afaceri
Un electrician la început de carieră poate câștiga lunar, ca ucenic, în jur de 4.000 de lei. Cei cu ceva ani experiență ajung la venituri lunare de 10.000 de lei sau chiar mai mult, mai ales dacă optează să lucreze pe cont propriu (de exemplu, prin PFA), potrivit Profit.ro.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Pentru înscrierea la cursurile speciale este nevoie doar de absolvirea învățământului minim obligatoriu - deci zece clase sau opt clase, în funcție de anul finalizării studiilor. Școala costă 1.200 - 1.500 de lei și durează între cinci și șase luni.
Mai mult, aceste meserii nici nu sunt în pericol de a fi automatizate, ceea ce oferă și stabilitate pe termen lung. În condițiile în care inteligența artificială pare că se antrenează pentru a prelua numeroase activități realizate, până acum, de angajați, piața muncii va trece printr-o reorganizare importantă.
„Vorbim de o piață a muncii atât de fluidă și de un viitor extrem de imprevizibil. Ceea ce împinge omenirea în evoluția ei este tehnologia pe care nu o putem ignora”, a punctat Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, la Conferința Webdidactica organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Te-ar putea interesa și: Job-urile viitorului care vor fi plătite mai bine că cele ale medicilor, avocaților sau economiștilor. O să fie bătaie pe aceste meserii neobișnuite azi