Daniel David este noul ministru al Educației în care Guvernul își pune mari speranțe, ținând cont că este cunoscut pentru activitatea sa profesională. Fiind profesor universitar, a putut observa carențele sistemului și dorește, spune el, să facă o reală schimbare în învățământul românesc. În acest sens, este de părere, în primul rând, că este nevoie de noi salarii pentru a putea ajunge la performanță.
Fostul rector de la UBB Cluj a vorbit, în cadrul unei intervenții televizate, despre felul în care ar trebui ca statul să se raporteze la salarizarea profesorilor. A adus în discuție indicatorii de performanță, dar nu a putut da o sumă exactă.
„Au fost discuţii, sunt, s-au tot pornit diverse analize. Eu cred următorul lucru, că indicatorii de performanţă - şi cred că şi Coaliţia a gândit la fel, pentru că m-am uitat în programul de guvernare cu foarte mare atenţie, şi acolo unde se vorbeşte de indicatori de performanţă, indicatorii de performanţă nu sunt legaţi de salariul de bază - eu cred că salariul de bază trebuie să reflecte respectul pe care noi îl dăm profesorului în societate şi educaţiei. Deci nu salariul pe baza indicatorilor de performanţă, ci veniturile pot să intre în această logică”, a spus Daniel David.
Cu sau fără cifre exacte, cert este că profesorii nu vor vedea oricum nicio mărire în anul 2025, rămânând chiar fără primă didactică de 1.500 de lei și banii de navetă.
CITEȘTE ȘI: Magnetul lipit de România atrage valuri de turiști români. După aderarea la spațiul Schengen, plajele și locurile de relaxare vor fi luate cu asalt
În anul precedent, profesorul universitar a încasat de la UBB din Cluj un salariu net de 261.558 RON, obținut din activitățile didactice, granturi, proiecte și vouchere de vacanță. O medie salarială lunară ar fi de peste 21.700 de lei.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În comparație cu veniturile lui Daniel David, unul dintre ce mai bogați dascăli, iată și cât încasează acum profesorii din România:
un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime: 10.232 lei brut;
profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II, cu 15-20 de ani vechime: 8.296 lei brut;
profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, cu 10-15 ani vechime: 7.835 lei brut;
profesor studii superioare de lungă durată, debutant până la 1 an vechime: 6.446 lei brut.
CITEȘTE ȘI: Patronii la Cocoș, îngropați în CV-uri după ce s-a aflat ce salarii oferă. Zeci de oameni depun, zilnic, cereri de angajare pentru noul supermarket