Coșmarul vecinilor indolenți, care folosesc bormașina fără să le pese de vecini sau dau muzica la maxim, se apropie de sfârșit. Guvernul pregătește sancțiuni mult mai dure, care să se resimtă în buzunar pentru cei care perturbă liniștea la bloc, disprețuindu-și vecinii.
Astfel, persoanele care dau muzica prea tare sau utilizează fără jenă unelte zgomotoase la ore total nepotrivite riscă amenzi de până la 12.000 de lei. Românii care au parte de nopți nedormite din cauza zgomotului așteaptă cu sufletul la gură această modificare.
Cei care provoacă zgomot excesiv, perturbând ordinea și liniștea publică, riscă amenzi mai mari în cazul unei intervenții a poliției. Proiectul de modificare legislativă, votat de Senat în 2024, a fost readus în actualitate.
Conform noilor modificări propuse, organizarea de petreceri și utilizarea aparaturii muzicale la intensitate mare vor fi considerate infracțiuni inclusiv în mediul rural, actualizând actuala legislație. Se propune extinderea perioadei în care faptele de tulburare a liniștii vecinilor sunt sancționate în caz de recidivă, de la 24 de ore în prezent la 72 de ore.
Persoanele care își deranjează vecinii între orele 22:00 și 08:00 dimineața, precum și între 13:00 și 14:00, riscă amenzi cuprinse între 1.000 - 2.000 de lei, în creștere față de plafonul actual de 1.500 de lei. Dacă abaterea se repetă în următoarele 72 de ore, amenda poate ajunge la 6.000 de lei.
Pentru organizarea de petreceri private, sancțiunile vor varia între 4.000 și 6.000 de lei. În cazul recidivei în termen de 72 de ore, se poate aplica o amendă suplimentară de până la 12.000 de lei.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Cetățenii care dovedesc că nu pot achita amenzile ar putea fi obligați să efectueze muncă în folosul comunității. Proiectul urmează să fie supus votului în Camera Deputaților, care are rol decizional.
CITEȘTE ȘI: Reguli noi pentru cei care locuiesc la bloc. Ce obiceiuri vor fi complet interzise și ce amenzi riscă locatarii
Însă, pe lângă reglementările vizând liniștea publică, acest proiect de lege prevede sancțiuni crescute pentru comercianții care încalcă interdicțiile privind vânzarea alcoolului sau închiriază spații pentru desfășurarea unor activități ilegale, inclusiv proxenetism.
Amenzile în cazul acestor încălcări vor fi dublate, putând ajunge până la 6.000 de lei. În plus, vor fi sancționate și firmele care nu respectă măsurile de suspendare a activității impuse de autorități.
Autoritățile apreciază că aceste măsuri corective sunt esențiale pentru protejarea ordinii publice și îmbunătățirea calității vieții, mai ales în comunitățile afectate de zgomot și comportamente deranjante. Tulburarea liniștii publice a devenit o problemă tot mai des semnalată, sunetele deranjante de la petreceri, muzică la volum exagerat de mare sau alte activități perturbatoare afectând traiul cotidian.
CITEȘTE ȘI: Parcările suspendate de bloc, noua modă în România. Orașul care se poate mândri cu un cartier care a apelat la noile locuri dedicate autoturismelor