Începutul noului an aduce o nouă taxă pentru șoferii care tranzitează Valea Prahovei. Astfel, începând cu data de 15 ianuarie 2025, conducătorii auto vor fi nevoiți să achite „rovinieta de munte”. Aceasta este însă obligatorie doar pentru vehiculele din anumite categorii și doar pentru unele artere de pe DN1 - Valea Prahovei.
Pe data de 15 ianuarie 2025 a intrat în vigoare o nou taxă de drum, denumită „rovinieta de munte”. Aceasta va trebui plătită doar pentru anumite categorii de vehicule și doar pentru cele ce tranzitează anumite artere rutiere de pe Valea Prahovei.
Mai exact, transportatorii care folosesc autovehicule de mare tonaj vor fi nevoiți să plătească această taxă suplimentară pentru a circula pe 16 drumuri aferente județului Brașov (zona Brașov, zona Rupea și zona Făgăraș). Această rovinietă specială se calculează pe durată săptămânală, lunară sau anuală, putând ajunge și până la 1.500 de lei pe an, în funcție de tonaj.
Pentru calculul acestei taxe, Consiliul Județean Brașov a introdus patru clase greutate pentru autovehiculele de transport:
între 3,5 – 7,5 tone;
între 7,5 – 12 tone;
între 12 – 24 de tone;
între 24 – 40 de tone;
Pentru vehiculele ce depășesc 40 de tone, taxele pentru permisul de liberă trecere vor fi stabilite pe baza unei evaluări individuale.
(NU RATA: Surpriză pentru șoferii din România. 140 kilometri de autostradă, în următoarea perioadă. Unde se va putea circula în regim de mare viteză)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Administratorul public al județului Brașov, Szenner Zoltan, a explicat modul în care se va circula în zonele vizate pentru plata noii taxe, dar și pentru cele în care aceasta nu se aplică.
„Am testat aplicaţia la sfârşitul anului trecut apoi am semnat achiziţia. Urmează să dăm drumul la aplicaţie pe la mijlocul lunii ianuarie. Toţi cei care ne-au scris şi ne-au solicitat eliberarea unui permis de liberă trecere au fost înştiinţaţi că aplicaţia va fi funcțională, inclusiv pe partea de plăţi, zilele următoare (…) Însă, va fi o excepție.
Pentru drumul de la Podu Oltului spre Hărman, permisul de liberă trecere va fi valabil doar pentru drum, nu şi pe pod. Adică, din Hărman până la casele din Podu Oltului de pe partea dinspre Hărman sau dinspre Covasna, în Podu Oltului, până la pod. Starea tehnică a podului nu permite traversarea cu mașini de mare tonaj şi nu vom permite acest lucru nici contra cost. Va apărea acest aspect şi pe aplicaţie”, a declarat Szenner Zoltan, la Radio România Brașov.
(VEZI ȘI: Noile radare fixe din România au un mare defect. Deja s-a găsit soluția prin care aparatele montate de poliție să fie păcălite de către conducătorii auto VIDEO)