Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunţat care sunt rutele CFR pe care vor circula cele 62 de trenuri noi. Contractul a fost semnat cu producătorul polonez PESA, primele garnituri urmând să ajungă în România chiar în această iarnă 2025.
Românii se plâng de ani de zile de faptul că infrastructura feroviară şi trenurile nu au fost modernizate sau schimbate, însă preţurile la bilete aproape s-au dublat în ultimii ani. Iată, însă, că s-a făcut un prim pas pentru a îmbunaţi călătoriile cu trenul în ţara noastră.
Citeşte şi Linia de cale ferată din România pe care a circulat un singur tren, în ultimii 35 de ani. De ce a fost abandonată de autorităţi, deşi are cel mai înalt viaduct din ţară, tuneluri şi gară
După ani de zile de aşteptări, pasagerii vor putea circula, încă din această vară, cu garnituri noi. ARF a semnat contractul de finanţare anunţând şi rutele pe care vor circula cele 62 de trenuri produse în Polonia. Obiectivul principal al acestei achiziţii îl reprezintă sprijinirea utilizării tehnologiilor cu emisii scăzute de carbon în transportul feroviar, prin îmbunătățirea transferului modal, care va asigura reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din transport.
Obiective specifice ale proiectului sunt:
Diminuarea dependenței de combustibilii fosili în sectorul feroviar prin înlocuirea materialului rulant existent, cu unități multiple utilizate pentru transportul regional și suburban de pasageri, ca parte a obligațiilor de serviciu public.
Reducerea aglomerațiilor rutiere în zonele periurbane ale principalelor orașe caracterizate de densități ridicate ale emisiilor de dioxid de carbon, prin promovarea transportului feroviar ca alternativă la transportul individual.
Rutele pe care vor circula aceste trenuri sunt:
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
București N – Ploiești S – Adjud, Iași – Pașcani – Suceava, Bacău – Pașcani;
Brașov – Gheorgheni, Arad – Timișoara – Caransebeș, Huedin – Cluj – Bistrița;
București N – Ploiești V – Brașov, București N – Roșiorii, București N – București Obor/Fundulea, Constanța – Fetești.
Reprezentanții ARF au anunţat, de asemenea, că banii pentru acest proiect sunt oferiţi de Fondul pentru Modernizare (fonduri europene nerambursabile), iar cofinanţarea de la bugetul de stat. Trenurile noi achiziţionate vor creşte eficienţa modului de exploatare a serviciilor de transport feroviar de călători.
Cât despre valoarea totală a proiectului, aceasta este de 2,77 miliarde de lei (echivalent a 561,3 milioane de euro), distribuită astfel:
2,32 miliarde de lei: valoare eligibilă asigurată din Fondul pentru modernizare;
450 milioane de lei: bugetul propriu al beneficiarului, sumă provenită de la Bugetul de Stat.
Deşi primele garnituri vor ajunge în România la final de iarnă, acestea vor intra în teste, urmând că abia la vară să fie puse oficial în circulaţie.
Citeşte şi Cât costă cea mai lungă călătorie cu trenul? Traversezi 13 ţări timp de 21 de zile, preţul nu este deloc unul mic