Războiul pe care îl duce de mai bine de doi ani cu Ucraina, dar și sancțiunile impus de Uniunea Europeană au izolat tot mai mult Rusia. Cei care au cel mai mult de suferit sunt cetățenii de rând, care cu greu mai fac față valurilor de scumpiri și inflației uriașe. În aceste condiții, o criză majoră pare de neevitat. Vladimir Putin e însă gata să ia câteva decizii dure pentru a evita acest colaps economic al țării sale.
După mai bine de doi ani de război și sancțiuni, repercusiunile se resimt tot mai mult în Rusia, care a se află acum în pragul unui colaps economic.
Creșterea ratelor și a dobânzilor, dar și inflația tot mai mare au afectat foarte tare poporul rus. În plus, oamenii fac față cu greu creșterilor de prețuri la alimente. Potrivit Express.co.uk, cartofii s-au scumpit cu aproape 95% într-un singur an, în timp ce prețul untului a crescut cu 36,5% în aceeași perioadă. Scumpirea alimentelor a dus la un val de jafuri în supermarketuri și magazinele alimentare din întreaga țară.
Mai mult, ratele dobânzilor se situează la un nivel record de 21%, punând o presiune uriașă asupra companiilor care au deja multe datorii, în urma accesării unor împrumuturi bancare care în trecut erau foarte accesibile.
O analiză efectuată de un fost bancher de la Morgan Stanley a scos la iveală faptul, din cauza cheltuielilor sale militare continue, economia rusă s-ar putea confrunta cu un colaps corporativ și bancar.
(CITEȘTE ȘI: Pericolul ce planează asupra țărilor NATO. Avertismentul care le dă fiori membrilor Alianței: „Vom fi nevoiți fie să învățăm limba rusă, fie să fugim în Noua Zeelandă”)
În contextul înrăutățirii perspectivelor economice, Vladimir Putin ia în considerare câteva măsuri drastice pentru a opri criza, printre care se numără înghețarea conturilor bancare rusești, introducerea raționalizării alimentelor, interzicerea retragerii depozitele de la bănci și emiterea de carduri alimentare.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Mulți membri ai Biroului Politic sunt de acord că înghețarea este necesară, dar nu se grăbesc să introducă această măsură și încearcă să amâne adoptarea deciziei finale cât mai mult posibil. Pe de altă parte, ei nu pot evita momentul critic în care această măsură să înceteze să mai fie eficientă, iar criza să decurgă conform celui mai rău scenariu, al cărui final va fi prăbușirea sistemului financiar al țării.
Conducerea rusă va bloca depozitele bancare, va schimba depozitele pentru acțiuni bancare și va interzice vânzarea acestor acțiuni timp de un an. Cardurile de mâncare sunt pe drum și o decizie cu privire la această problemă va fi luată în weekend”, a anunțat canalul Telegram General SVR.
Cu toate că perspectivele economice nu sunt deloc bune, Vladimir Putin a aprobat un buget record pentru apărare, punând deoparte 32,5% din cheltuielile totale ale guvernului pentru 2025, în valoare de 126 de miliarde de dolari.
(VEZI ȘI: Cine ar apăra Europa dacă Rusia și China fac front comun în cazul unui război mondial? Cu siguranță, nu Statele Unite ale Americii)