Dezvăluirea situației scandaloase de la Romsilva continuă. Pe lângă fostul director ieșit la pensie cu acordarea unei prime de 500.000 de lei, compania de stat mai are o cutumă care afectează bugetul național.
Peste 1.200 de angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor (Romsilva) au primit prime uriașe la pensionare, iar majoritatea revin și se angajează în cadrul regiei, contribuind astfel la sărăcirea bugetului de stat.
Chestionat în legătură cu situația revoltătoare de la compania de stat, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că a solicitat măsuri clare pentru a rezolva această problemă sistemică. În unele cazuri, pe lângă primele imense acordate celor care ies la pensie, angajații revin în instituție. Fechet (foto) a subliniat că această practică, prin care unii pensionari sunt reangajați în cadrul aceleiași regii, generează un sistem inechitabil, afectând tinerii care așteaptă să se angajeze în sectorul public.
„Lista conține peste 1.250 de persoane, dacă mi-amintesc bine, doar pentru ultimii doi ani. Problema este una sistemică și o regăsim aproape în fiecare județ din România. Măsurile necesare pentru a remedia această situație trebuie să fie la rândul lor sistemice, să vizeze întreaga regiune", a declarat ministrul Fechet.
CITEȘTE ȘI: Bugetarul cu salariu de 44.000 lei, în vizorul oamenilor lui Marcel Ciolacu. Adio, posturi pe viață, se introduce examen la cinci ani pentru șefi
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Ministrul a adăugat că, în ciuda declarațiilor conducerii Romsilva, care afirnă că oricine poate să participe la concursurile pentru angajare, este semnalat un fenomen frecvent de reangajare a unor pensionari prin diferite artificii administrative, cum ar fi promovări temporare sau concursuri de angajare. „Eu cred că firesc ar fi să nu revii în aceeași instituție, iar poate n-ar strica să nu revii deloc la stat. Trebuie să lăsăm loc și altora să muncească", a afirmat Fechet, la Antena 3.
Ministrul a mai anunțat că, în primele sale luni de mandat, a dispus efectuarea unui audit extern la Romsilva pentru a analiza aceste practici care afectează eficiența regiei.
„Până astăzi, raportul auditului nu mi-a fost pus la dispoziție, iar în urmă cu două zile am dat 7 zile conducerii Romsilva pentru a veni cu propuneri clare privind modificarea statutului personalului silvic și renegocierea urgentă a contractului colectiv de muncă", a mai afirmat Fechet.
Romsilva a plătit circa 500.000 de lei primă de pensionare unui angajat al regiei care s-a pensionat și ulterior reangajat în cadrul regiei. În prezent, acesta încasează și un salariu de circa 9.000 de lei.
CITEȘTE ȘI: Averea faraonică a directorului de la Romsilva. Ce venituri fabuloase are cel care se află în conducerea instituției de stat