Românii din Spania nu se mai întorc în România. Datele oficiale înregistrate în Peninsulă Iberică sunt unele cum nu au mai fost în ultimii 18 ani.
Aşadar, Spania a încheiat anul 2024 cu cel mai mic număr de şomeri încă din 2007 încoace, când au fost înregistraţi 2,13 milioane, a anunţat Ministerul Muncii de acolo. Anul trecut, au existat doar 2,56 de milioane de cetăţeni care au rămas fără locuri de muncă,
Citeşte şi Perla Europei unde trebuie să ajungi măcar o dată în viață. Toți cei care au vizitat orașul au rămas fără cuvinte în fața frumuseții locurilor
Dacă ani la rând românii din Spania s-au văzut nevoiţi să se întoarcă acasă pentru că rămâneau fără locuri de muncă, în 2024, situaţia s-a schimbat în bine. Rata şomajului a fost redusă în statul iberic, au fost create noi job-uri, ceea ce a convins cetăţenii să rămână pe peninsulă.
„Am încheiat anul 2024 aşa cum l-am început: reducând şomajul, luptând contra precarităţii, şi vom merge mai departe cu aceste politici. În 2025, vom continua să îmbunătăţim situaţia de pe piaţa muncii, oamenii vor beneficia de mai mult timp pentru a trăi mai bine”, a declarat ministrul Muncii, Yolanda Diaz, într-o postare pe platforma de social media X.
Chiar dacă în lunile noiembrie şi decembrie, numărul şomerilor a fost mai mare decât în vară din cauza turismului, domeniu în care în sezonul cald e nevoie de mai mulţi angajaţi, numărul persoanelor care au rămas fără locuri de muncă a scăzut faţă de 2023.
Un alt lucru care îi face pe românii din Spania să nu se mai întoarcă acasă este acrodul semnat de Guvernul spaniol cu sindicatele. Acesta prevede reducerea duratei programului săptămânal de lucru, până la 37,5 ore, de la 40 de ore în prezent.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
După ani de zile în care Spania era tara cu cea mai mare rată de şomaj din regiune, Peninsula Iberică a reuşit să treacă cu brio de aceste probleme. Anul trecut, peste 500.000 de locuri de muncă au fost create, fiind astfel înregistrat un record istoric.
Domeniile în care este cea mai mare nevoie de locuri de muncă, în Spania, sunt:
în industrie (38.500 noi locuri de muncă);
construcții (30.051);
sectorul agricol (195 de locuri de muncă);
sănătate și servicii sociale (67.000 de membri);
ospitalitate (54.600);
transport și depozitare (52.000);
educație (50.914);
activități profesionale științifice și tehnice (46.950).
Citeşte şi 300.000 de noi locuri de muncă în România. Care sunt domeniile în care se fac cele mai multe angajări