Potrivit datelor statistice, românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din Uniunea Europeană. În acest context, specialiștii trag un semnal de alarmă în privința pericolului pe care îl reprezintă pentru sănătate consumul produselor dulci. Potrivit acestora, cele mai periculoase sunt sucurile îndulcite, acestea fiind responsabile pentru producerea a unul din zece cazuri noi de diabet zaharat de tip 2.
Consumul excesiv de zahăr este extrem de dăunător sănătății, astfel că specialiștii avertizează asupra pericolelor la care se expun cei care fac acest lucru. Medicii susțin că dependența de zahăr a devenit to mai vizibilă de cele mai mici vârste. Astfel, aproximativ 20% dintre cazurile de diabet sunt în rândul copiilor și adolescenților.
Totuși, dintre toate produsele dulci, sucurile îndulcite sunt cele mai periculoase pentru sănătate. Potrivit specialiștilor, prin consumul unui singur pahar de suc se depășește doza zilnică de zahăr recomandată. În plus, sucurile sunt mai nocive decât prăjiturile sau ciocolata, ele digerându-se mult mai repede, iar absorbția în sânge este imediată. La doar câteva minute, glicemia crește și senzația de sațietate dispare, ceea ce duce la hiperconsum și implicit la creșterea în greutate.
Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este responsabil pentru unul din 10 cazuri noi de diabet de tip 2.
(CITEȘTE ȘI: Cele mai nesănătoase produse de la Lidl, Carrefour, Profi, Kaufland și Mega Image. Unele dintre ele sunt cumpărate în mod frecvent de către români)
Mai mult, băuturile îndulcite conțin de multe ori și îndulcitori artificiali. Aceștia sunt compuși chimici produși în laborator care au o putere de îndulcire de până la 8.000 de ori mai mare decât a zahărului.
O singură doză cu suc conține aproape 10 lingurițe de zahăr, adică de două ori mai mult decât cantitatea maximă admisă zilnic. Și sucurile naturale făcute în casă conțin o cantitate similară de zahăr.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Un suc de portocale din comerț, acidulat, conține în mare parte aceeași cantitate de zahăr pe suta de mililitri pe care o conține orice fruct. Dacă vrem să ne facem un fresh acasă, nu recomanzi stoarcerea, ci recomand introducere a fructului în blender. Sănătatea unui fruct nu se află în seama asta. Sănătatea fructului se află în pulpă și în fibră”, a dexplicat nutrioționistul Fabius Antal, pentru Observator News.
În țara noastră este suprataxată vânzarea produselor cu zahăr adăugat. Pentru alimentele care au mai mult de 10 grame de zahăr la 100 de grame de produs, taxa pe valoarea adăugată (TVA) este de 19%, în loc de 9%. Excepție fac biscuiții și laptele praf destinat consumului de către nou-născuți, dar și cozonacii.
(NU RATA: Alimentul românesc care ar urma să se vândă la un preț mult mai mare în 2025. Recolta săracă va duce la noi tarife în supermarketurile din întreaga țară)