Odiseea țării noastre pentru acceptarea în spațiul Schengen pare nesfârșită. Potrivit publicației Financial Times, Austria e gata să primească România în Schengen, însă o altă țară europeană de prim plan s-ar putea opune demersului așteptat de milioane de români.
După toate aparențele, Austria va renunța la îndelungatul său veto privind aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen. Totuși, o nouă opoziție ar putea (re)veni acum din partea noii puteri instalate în Olanda, scrie Financial Times, citată de B1.
România și Bulgaria au fost primite în Schengen, la finele lunii martie 2024, însă doar în spațiul maritim și aerian al spațiului european fără frontiere. Austria a continuat să se opună aderării celor două țări est-europene cu frontierele terestre. Aceasta a invocat un val de migranți care ar putea pătrunde din afara blocului comunitar în UE, prin cele două țări.
Recent, ministrul austriac de Externe a anunțat că măsurile luate în ultimele luni de autoritățile celor două state pentru a mai opri din valul migrator au funcționat. În consecință numărul solicitanților de azil în Austria a scăzut vizibil. Totuși, a explicat acesta, „suntem pe drumul cel bun, dar nu la finalul lui”.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Potrivit presei austriece, vineri, pe 22 noiembrie, la Budapesta, în cadrul unei reuniuni ministeriale, Austria ar putea anunța oficial că ridică veto-ul României și Bulgariei. Informația este confirmată și de sursele Financial Times. Decizia formală ar urma să fie luată în cadrul Consiliului JAI din data de 12 decembrie 2024.
„Sper să se întâmple asta. E ambiția mea să avem scopul atins anul acesta”, a afirmat comisarul european Ylva Johansson.
CITEȘTE ȘI: Alertă pentru români! Două importante țări europene suspendă Acordul Schengen. Revin controalele la frontiere în aceste țări
Însă mai există un obstacol. Olanda ar putea deveni acum țara care se opune aderării depline a celor două țări la Schengen, mai notează FT. Anterior Olanda a făcut tandem cu Austria, dar într-un final își exprimase acordul pentru primirea României în Schengen.
Numai că Olanda se află acum sub influența unei schimbări politice la vârf. Partidul pentru Libertate, formațiune cu o ideologie de extremă dreapta, condusă de controversatul Geert Wilders, a ajuns la putere.
Odată veto-ul Austriei e ridicat, Parlamentul olandez a anunțat o nouă dezbatere dedicată dosarului. Acesta ar putea recomanda revizuirea poziției adoptate de Olanda anul trecut.
La începutul săptămânii, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că „deja avem un calendar agreat, se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025 (n.r. - primirea României în Schengen)”. Însă premierul a fost contrazis, miercuri, de președintele PNL.
Nicolae Ciucă a infirmat declarația lui Ciolacu, arătând că la discuția sa foarte recentă cu cancelarul austriac Karl Nehammer (foto), nu s-a avansat un termen privind aderarea României la Spaţiul Schengen. Mai mult, completează liberalul, România nu este pregătită din punct de vedere tehnic pentru a fi acceptată în spațiul european fără frontiere.
”Eu ce am reuşit să vorbesc cu cancelarul Nehammer este acordul politic. Domnul Ciolacu, când vine... ştiţi unde este absolut regretabil? Noi nu trebuie să ajungem să ne lăudăm cu munca altora. Încă o dată vă spun: am fost primul şi singurul politician român primit de cancelarul Nehammer la Viena”, a declarat Nicolae Ciucă, marţi seară, la Digi 24.
CITEȘTE ȘI: Ofensiva totală a României pentru aderarea la spațiul Schengen. Noul refuz al Austriei nu l-a descurajat pe ministrul Cătălin Predoiu: „Ne vom lupta cu ghearele și cu dinții”