Ungaria ar putea deveni noul lider regional energetic cu ajutorul direct al țării noastre. Exporturile de gaze naturale lucrează în favoarea țării vecine, după anunțul că OMV Petrom va vinde gaze extrase din Marea Neagră Germaniei.
Anunțul Reuters că OMV Petrom (parte a grupului austriac OMV) va vinde companiei germane naţionalizate Uniper - şi implicit Germaniei - gaze naturale extrase din Marea Neagră a stârnit ceva vâlvă în Germania.
Este normal să fie așa, căci România ar urma să fie doar una din multiplele noi surse de gaze ale celei mai mari economii europene, în contextul în care Rusia nu mai este un partener energetic viabil al său.
În mod firesc, acordul a atras atenţia și în Ungaria, potrivit ZF. Portfolio, cel mai popular ziar de business din această țară, notează că noua situaţie ar putea avea consecinţe pozitive majore pentru ţară. Este probabil ca gazele extrase din perimetrul Neptun Deep să fie transportate din România în Germania prin Ungaria. În acest mod va fi întărit rolul ţării vecine ca hub regional al gazelor. Rolul mai mare al Ungariei este firesc, în contextul în care tranzitul gazelor ruseşti spre Europa, prin conductele care traversează teritoriul Ucrainei, a fost oprit.
În ultimii ani, Ungaria şi-a construit interconectori pentru reţelele de gaze cu toţi vecinii, exceptând Slovenia. În prezent, gazele ruseşti pot fi transportate în Europa doar prin TurkStream, conectat cu reţelele din UE la graniţa sârbo-maghiară.
CITEȘTE ȘI: Mamutul Neptun Deep al României, salvare pentru Europa. Germania ar putea ajunge să depindă direct de gazele românești
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Și Polonia acordă atenție veștii că gazele extrase din România ar putea ajunge în Germania. Rzeczpospolita, cel mai mare ziar economic polonez, titrează: „Uniunea Europeană îşi schimbă furnizorul. Gaz românesc în loc de gaz rusesc“. Dacă se caută suficient de bine, gazele de care UE are nevoie pot fi găsite chiar… în UE, notează Rzeczpospolita.
Polonia a fost prima ţară din UE care a încercat să-şi asigure independenţa faţă de gazele ruseşti. A făcut acest lucru încă înainte ca Rusia să pornească o criză energetică în toată Europa. În prezent, Polonia este conectată la depozitele de gaze din mările norvegiene prin propriul gazoduct.
În Germania, Handelsblatt – echivalentul german al Financial Times -atrage atenţia asupra Uniper, scriind că situaţia companiei lovită de criză în urmă cu câţiva ani s-a stabilizat. Handelsblatt a calculat că Germania ar primi din România prin contractul cu OMV Petrom echivalentul a 1,5% din gazele naturale importate în 2024.
În sezonul energetic 2023-2024, importurile nete de gaze ale Ungariei din România au fost de 1,8 miliarde m3. Specialiștii anticipează că acest acord OMV Petrom-Uniper va majora volumul.
Tot în țara vecină, Index.hu scrie, citându-l, fără a-l numi, pe un trader de pe piaţa energiei, că noua paradigmă din sector, în care gazele ruseşti destinate Europei nu mai trec prin Ucraina, şi implicit nici prin Slovacia, ţară aflată pe ruta de tranzit, a mărit de 3 ori valoarea sistemului de transport al gazelor din Ungaria. Astfel, a apărut o şansă mare ca Ungaria să devină „un campion regional“, conchide reputata publicație maghiară.
CITEȘTE ȘI: OMV Petrom, mutare-șoc pe piața din Ucraina. Strategia atipică prin care și-a dublat cota de piață în 2024, devenind lider în țara aflată în război