Patru noi poduri peste Prut vor fi construite de România, în cadrul unei inițiative de a îmbunătăți legăturile rutiere și comerciale cu Republica Moldova. Joi a fost desemnată firma care va elabora proiectele tehnice pentru fiecare dintre cele patru poduri.
România construiește patru noi poduri peste Prut către Republica Moldova. Contractul de proiectare pentru studiul de fezabilitate, care arată unde vor fi amplasate și în ce stadiu sunt proiectele, a fost atribuit. Contractele vor fi finanțate din bugetul de stat.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a comunicat joi, 9 ianuarie, rezultatul procedurii de atribuire a contractului pentru „Servicii de proiectare faza studiu de fezabilitate”.
Astfel, anunțul CNAIR vizează demararea lucrărilor la următoarele obiective:
Lot 1 – Pod nou peste Prut, Stânca (RO) – Costești (MD);
Lot 2 – Pod nou peste Prut, Bumbăta (RO) – Leova (MD);
Lot 3 -Pod nou peste Prut, Fălciu (RO) – Leca (MD);
Lot 4 -Pod nou peste Prut, Răducăneni (RO) – Bărboieni (MD).
În ceea ce privește câștigătorul licitației publice, este vorba de o companie care va primi în total 4,4 milioane de lei fără TVA pentru cele 4 componente incluse în proiect.
„Ofertantul desemnat câștigător în cadrul celor patru loturi ale procedurii de achiziție publică este SC. LIKE CONSULTING SRL, având prețul de 1.100.000 lei, fără TVA, pentru fiecare lot în parte”, a transmis CNAIR.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
De menționat că durata fiecărui contract este de 12 luni de la data de începere a contractelor respective.
CITEȘTE ȘI: Construcția mamut de la frontiera cu Moldova. Parcul industrial Bolgrad va deveni un punct de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor în comunitate
Potrivit autorității naționale care supervizează construcția de drumuri, obiectivul are o serie de efectele benefice în plan economic, social și infrastructural, cum ar fi:
creșterea capacității de transport dintre cele două state;
contribuirea la conectivitatea Republicii Moldova la rețelele europene de transport TEN-T de pe teritoriul României și mai departe, de pe teritoriul celorlalte țări membre ale UE;
fluidizarea si optimizarea fluxului de transport mărfuri cu camioanele ce trebuie operate în Portul Constanța;
eliminarea blocajelor din punctele de trecere a frontierei.
De menționat că, în toamna trecută, România și Republica Moldova au semnat un contract considerat istoric pentru realizarea unui pod peste Prut, între județul Iași și raionul Ungheni (foto). Primul pod nou după multe decenii va fi construit în prelungirea autostrăzii Unirii - A8, însă tronsoanele din județul Iași incluse în viitoarea autostradă cu importanță istorică nu au fost încă scoase la licitație.
CITEȘTE ȘI: O nouă autostradă va lega România de vecinii de la Est. Va fi o adevărată premieră pentru țara noastră și Moldova