Un sondaj realizat recent de INSCOP Research, la comanda Funky Citizens, a scos la iveală mai multe detalii legate de percepția pe care o au românii față de poziția țării noastre la nivel internațional. Potrivit rezultatelor sondajului, aproape 50% dintre compatrioți consideră că „România este o colonie a Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii".
INSCOP Research a efectuat recent un studiu la baza căruia stau date culese în perioada 16 -23 decembrie 2024. Metoda de cercetare folosită a fost, de fapt, o anchetă sociologică prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Au fost intervievate nu mai puțin de 1000 de persoane, reprezentând toate categoriile socio-demografice semnificative pentru populaţia neinstituționalizată a României, cu vârsta de cel puțin 18 ani.
Conform rezultatelor studiului, aproape jumătate dintre români sunt de acord cu afirmaţiile: „Există o înţelegere a statelor mai bogate pentru a ţine România în sărăcie şi subdezvoltare" şi „România este o colonie a Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii".
Totodată, studiul INSCOP arată că trei sferturi dintre cei chestionaţi consideră că „România mai trebuie să recupereze în multe domenii faţă de statele din Occident, dar cultural este superioară celor mai multe dintre ele".
(CITEȘTE ȘI: Disperarea studentului român care nu-și găsește un loc de muncă. După absolvirea facultății nu a reușit să se angajeze din cauza faimoasei „lipse de experiență”)
Cu afirmația „Există o înţelegere a statelor mai bogate pentru a ţine România în sărăcie şi subdezvoltare" sunt de acord 49,5% dintre români, în scădere clară față de ianuarie 2022, atunci când 60,2% au fost de acord cu această afirmație. De asemenea, 42,8% dintre compatrioți sunt în dezacord cu această afirmație, față de 33,7% în ianuarie 2022. Doar 7,7% au fost non-răspunsuri.
Potrivit studiului, 48,5% dintre respondenți sunt de acord cu afirmaţia „România este o colonie a Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii", faţă de 52,5% în septembrie 2021. Dezacordul și l-au exprimat 42,7%, faţă de 39,5% în septembrie 2021. Ponderea non-răspunsurilor a fost de 8,8%.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Cu afirmația „Românii sunt priviţi ca fiind cetăţeni de mâna a doua în Europa" au fost de acord 66,6% dintre respondenți, comparativ cu 76,3% în septembrie 2021. Totodată, 29,1% dintre respondenți au fost în dezacord cu afirmaţia, comparativ cu 19.8% în septembrie 2021. Doar 4,3% nu au știut sau nu au oferit niciun răspuns.
Datele studiului arată că 74,8% dintre cei intervievați au fost de acord cu afirmaţia „România mai trebuie să recupereze în multe domenii faţă de statele din Occident, dar cultural este superioară celor mai multe dintre ele", faţă de 72,5% în septembrie 2021. În dezacord cu această afirmație au fost 18,6% dintre respondenți, faţă de 21,5% în septembrie 2021. 6,5% nu au răspuns.
(VEZI ȘI: Pericolul nevăzut care amenință România. Datele statistice arată clar tendința îngrijorătoare din ultimii ani)