Marți, 7 ianuarie 2024, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o hotărâre care obligă statul român să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure din Maramureș unei asociații din Borșa. Dacă nu va respecta decizia, țara noastră va trebui să plătească despăgubiri de peste 61 de milioane de euro.
Decizie istorică pentru România! Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligă statul român să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure din Maramureș unei asociații din Borșa. În caz contrar, va trebui să plătească despăgubiri de peste 61 de milioane de euro, urmând ca Ministerul de Finanțe să aloce această sumă din bugetul de stat.
Mai mult, statul va trebui să ofere compensații pentru alți 27 de reclamanți, pentru care s-a constatat încălcarea dreptului de proprietate. Potrivit hotărârii CEDO, aceste despăgubiri trebuie plătite în maxim trei luni. În cazul în care reclamanții aleg varianta restituirii terenului, Romsilva are la dispoziție 12 luni să restituie pădurile pe care aceștia vor să le administreze strict și să interzică tăierile abuzive.
„Acum, după ce Curtea a stabilit că reclamantei trebuie să i se restituie în natură cele 17.000 de ha, în termen de 12 luni de când hotărârea este definitivă, autoritățile naționale sunt obligate să respecte și să execute hotărârea CEDO. În caz contrar Ministerul de Finanțe va achita 61.540.966 milioane de euro din banii noștri ai tuturor,” a declarat pentru G4Media avocata Nicoleta Popescu, reprezentanta Asociației Composesoratul Borșa la CEDO.
Cu toate că decizia este definitivă, statul român poate solicita reexaminarea acesteia la Marea Cameră a CEDO, dar doar în ceea ce privește valoarea despăgubirilor.
(VEZI ȘI: Terenurile agricole devin deşert, fenomenul care ar putea sărăci România şi mai tare. Soluţia găsită de experţi)
În urmă cu 20 de ani, persoanele care dețineau păduri în Maramureș au câștigat dreptul de a-și recupera proprietățile. Cu toate acestea, oamenii nu au intrat în posesia pădurilor nici până în ziua de azi. Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a sesizat pentru prima dată acum doi ani în acest caz. Ulterior, Curtea a oferit statului român un termen de doi ani pentru a ajunge la o înțelegere amiabilă cu proprietarii pădurilor.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Noi ducem această luptă de peste 24 de ani cu statul român, care nu respectă hotărârile definitive și irevocabile. Noi în România am câștigat la toate instanțele, trebuia să intrăm în posesie din 2005. Suntem în 2025, dați-vă seama câtă hărțuială, câtă umilință, câtă bătaie de joc.
Noi nu vrem milioanele de euro ale românilor, pentru că nu le plătesc acești guvernanți și acești oameni care ocupă funcțiile astea în statul român. Le plătește tot poporul român. Ori nouă ne trebuie cu orice preț, proprietatea moșilor și strămoșilor noștri. Nu-i după ei. Proprietatea e a noastră. Proprietatea este identificată în natură. Am făcut conform Curții Europene acele expertize de identificare a celor 17.000 de hectare. O parte sunt pe vechiul amplasament, o parte s-au înstrăinat și am făcut alt amplasament care conform hotărârii CEDO vom merge și ni le vom lua și vom fi puși în posesie”, a declarat Matei Mihali, președintele Composesoratului de la Borșa.
(NU RATA: Proiectul Danubius-Ro uimește toată Europa. Niciodată nu a existat ceva asemănător la nivelul întregului continent, iar costurile vor fi pe măsură)