România se apropie de Federația Rusă într-un clasament al exportului de arme, pe fondul scăderii masivă a vânzărilor rusești de armament. Astfel, în 2023, țara noastră a reușit să exporte arme în valoare de peste un miliard de euro. Cifra nu include echipamentele militare donate Ucrainei.
În 2024, exporturile de arme ale Rusiei au înregistrat o prăbușire dramatică de 92%, scăzând de la 14,6 miliarde de dolari în 2021, la sub un miliard de dolari, potrivit unui raport al The Jamestown Foundation, citat de Adevarul.
Este o scădere uriașă, datorată primordial efectelor războiului din Ucraina, precum și redirecționării resurselor pentru a susține eforturile de război ale armatei ruse.
În perioada 2022-2023, vânzările de arme ale Rusiei au scăzut treptat, ajungând la 3 miliarde de dolari în 2023. Anul 2024 a adus un recul neașteptat, iar Rusia se confruntă cu o diminuare semnificativă a cererii externe pentru armamente.
India, un client marcant al său, a început să renunțe la produsele rusești, iar alte piețe importante s-au reorientat către competitori, precum China. În ciuda promovării unui model-vedetă, avioanele de luptă Su-57E, Rusia se confruntă cu vânzări slabe și o stare de reticență generală din partea potențialilor cumpărători.
Scăderea exporturilor de arme rusești nu este deloc surprinzătoare, ținând cont că Rusia și-a concentrat toate resursele pe nevoile interne. În prezent, complexul militar-industrial rus are ca prioritate cheie echiparea propriilor forțe armate, în vederea susținerii invaziei din Ucraina, care s-a transformat într-un conflict înghețat. Totuși, deși forțele sale navale au pierdut peste 30% din nave, iar aviația este folosită într-o măsură semnificativ mai redusă, Rusia continuă să-și modernizeze armamentul propriu.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Rusia, colosul cu picioare de lut. Cum încearcă Vladimir Putin să evite colapsul economic al țării sale
În acest context, 2024 ar putea da semnalul unei situații paradoxale: România ar putea avea mai multe exporturi de arme decât țara implicată în război. Potrivit datelor de la nivelul anului 2023, România a vândut armament în valoare de peste un miliard de euro, fără a include echipamentele donate Ucrainei. Printre principalele destinații ale exporturilor românești s-au numărat țări precum Israelul, Bulgaria și Cehia.
Există premise ca această tendință să continue și în 2024, apreciază autoritățile. Confirmarea oficială a acestor date va veni în primăvara acestui an, atunci când ANCEX (Departamentul pentru Controlul Exporturilor din cadrul MAE) va publica raportul său anual.
CITEȘTE ȘI: România se înarmează în 2025. Achiziții la foc continuu pentru dotarea și modernizarea sistemului de apărare al țării