Guvernul va renunța la nu mai puțin de 3 miliarde de euro, sumă care i se cuvine din PNRR. Decizia Executivului va fi negociată cu Uniunea Europeană, invocându-se jaloanele pe care autoritățile de la București consideră că nu le mai pot îndeplini. De menționat că România a încasat bani pe doar două cereri de plată dintr-un total de opt.
Cu doi ani înainte de finalul perioadei de implementare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România a încasat banii pentru numai două cereri de plată din cele 8 programate. Este concluzia ultimului raport de monitorizare a implementării PNRR, redactat de MonitorPNRR.ro.
Cristian Ghinea (foto), fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene din timpul guvernării PNL-USR, susține că Guvernul se pregătește să negocieze cu Comisia Europeană renunțarea la o serie de jaloane în valoare de 3 miliarde de euro. Puterea de la București admite că nu le mai poate îndeplini, subliniază fostul ministru.
Deoarece a încasat și prefinanțarea de 4 miliarde de euro din momentul evaluării cu notă maximă de către Comisia Europeană, România a încasat până în acest moment 9,4 miliarde de euro. Adică 33% din total de 28,5 de miliarde pe care le are la dispoziție. Însă, în ceea ce privește îndeplinirea jaloanelor, țara noastră a îndeplinit doar 14% din totalul de 529 pe care le are de realizat.
CITEȘTE ȘI: E oficial: Bulgaria pierde fondurile PNRR! România este următoarea pe lista neagră. Ultimatumul lansat de Comisia Europeană
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Ultima cerere de plată, cea cu numărul 3, din decembrie 2023, a fost depusă cu o întârziere de 9 luni față de termenul stabilit. Ea a fost aprobată parțial de către Comisie, care a suspendat 1,1 miliarde de euro din totalul de 2,4 miliarde pentru o serie de reforme neîndeplinite. Banii nu au fost încă virați, Comisia analizând posibilitatea de a suspenda o nouă sumă de bani. Motivul este acela că România a făcut modificări la jalonul privind pensiile speciale. De notat că una dintre regulile prevăzute în PNRR este ca jaloanele considerate îndeplinite să nu fie modificate.
„România riscă, în 2025, al doilea an consecutiv în care nu încasează niciun cent din PNRR. Problema sunt reformele pe care nu vor să le facă sau pe care vor să le facă «șmecherește», pe tipul numirilor de la AMEPIP, pentru a-i păcăli pe cei de la Bruxelles. S-a văzut deja că acest lucru nu merge, ne-au tăiat din bani. (...) În total, peste 12 miliarde de euro pe care îi puteam încasa și de care avem nevoie ca de aer pentru a menține deficitul, pentru a finanța investițiile și pentru a ține cursul euro la 5 lei. Soluția lor este să mai taie din jaloane, implicit să renunțe la bani.
Cea mai proastă soluție pentru România, cea mai la îndemână pentru un guvern leneș. În ceasul al 12-lea, ar trebui să se apuce de muncă, mai au doi ani să salveze cel mai mare plan de țară pe care România l-a avut în ultimii 30 de ani”, afirmă senatorul USR Cristian Ghinea, care a coordonat în 2021 realizarea PNRR.
CITEȘTE ȘI: Marea tulburare de după PNRR în România. Previziunile economiștilor sunt dezastruoase dacă țara noastră va fi încadrată în ratingul de stat de junk