Finanțarea fermelor mici şi mijlocii ar putea fi accelerată prin aplicarea unui model american dedicat agriculturii și care s-a dovedit de succes. Crearea unui „Farmer Mac“ autohton este soluţia inedită propusă de un producător de lactate foarte activ pe piața de profil. Acest model ar putea facilita accesul fermierilor români la capital, susținând integrarea agriculturii românești în economia globală.
Gabriela și Ovidiu Cojocaru sunt fondatori ai Fermelor Cojocaru, producător de lactate de capră sub brandul Berenza Naturalis. Antreprenorii propun o soluţie inspirată din SUA menită să crească finanţarea fermelor mici şi mijlocii, potrivit ZF.
Este vorba de un sistem similar Farmer Mac, instituţie susţinută de guvernul federal american și menită finanţării sectorului agricol şi rural. Dacă ar fi implementat și în România, Farmer Mac ar stimula integrarea agriculturii autohtone pe piața globală, apreiază proprietarii Fermelor Cojocaru.
„Integrarea unui model inspirat din Farmer Mac, conectat la mecanismele de finanţare ale Bursei de Valori Bucureşti, poate deveni un pilon strategic pentru revitalizarea agriculturii româneşti. Acest sistem nu ar înlocui programele actuale, ci ar completa iniţiativele existente, oferind fermierilor acces mai uşor la capital, iar economiei rurale un cadru solid pentru creştere sustenabilă. Este momentul să acţionăm pentru a pune agricultura românească pe harta pieţelor globale şi pentru a-i oferi fermierului român un sprijin real, adaptat vremurilor moderne“, spune Gabriela Cojocaru, cofondator al companiei Fermele Cojocaru.
În anul 2011, familia Cojocaru a început să crească capre din rasa Saanen, apoi Alpina Franceză şi Toggenburg. În momentul de față a ajuns la peste 200 de capete de animale. Afacerea produce produse artizanale de nişă din lapte de capră, precum brânză Tomme, Caciotta sau fromages frais, pe care le vinde sub brandul Berenza Naturalis.
CITEȘTE ȘI: Magnații care dețin laptele Zuzu adorat de milioane de români. Povestea brandului care vine din negura timpului și rezistă cu brio pe piața autohtonă
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În total, România are 31 de fabrici de lactate şi brânzeturi cu afaceri între 5 şi 50 de milioane de euro, care susțin decisiv economia locală. Acestea contribuie în mod semnificativ real la prosperitatea comunităţilor din care provin.
Sunt afaceri care oferă locuri de muncă pentru aproape 3.300 de oameni. Ele susţin producţia agricolă locală prin colectarea laptelui de la fermieri mici şi medii din zonă. Datele provin dintr-un top interactiv furnizat de Bridge to Information.
„Colectăm cu cisternele proprii laptele de la şase producători - ferme medii şi ceva mai mari, uneori colaborăm şi cu alţi producători pentru completarea cantităţilor de care avem nevoie. Cea mai mare parte a acestora se află pe o rază de maximum 30 km în jurul fabricii, la Tecuci, dar mergem până la maximum 100 km pentru laptele ecologic sau cel de capră. Fermele se află în judeţele Galaţi, Vrancea, Brăila şi Buzău“, susține Daniel Donici, cofondator al Artesana, care deține două fabrici de lactate în orașul Tecuci (judeţul Galaţi).
CITEȘTE ȘI: Unde se fac lactatele Olympus în realitate. Mulți români sunt îndrăgostiți de aceste produse, dar nu au habar de unde vin