Înainte de Crăciun, Bashar al-Assad a fugit din Siria în Rusia, după jumătate de secol în care el și tatăl său au condus țara prin teroare. Familia sa a fost aspru criticată pentru regimul autoritar care a făcut mii de oameni să emigreze. Abia acum, după ce dictatorul s-a retras la Moscova și cetățenii au fost eliberați de rebelii conduși de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham, au ieșit la iveală și legăturile dintre neamul său și Nicolae Ceaușescu.
Ultimul președinte comunist al României s-a stins în urmă cu 35 de ani, dar multe detalii din viața sa, privată sau profesională, au fost făcute publice la ani buni după decesul său. În vremea sa de domnie, nu ar fi fost posibil ca presa să obțină sau măcar să-și permită să dea o informație secretă. Cenzura era în floare, iar libertatea cuvântului părea, mai degrabă, un vis sau o poveste.
Înainte să fie împușcat, șeful de stat a avut relații strânse atât cu Orientul Mijlociu, cât și cu Africa. Aranjase să importăm petrol iranian până la detronarea Mohammad Reza Pahlavi în anul 1979. La vremea aceea, se știa că Petromidia a fost construită pentru a procesa țiței iranian.
CITEȘTE ȘI: Fără haine roșii de Revelion 2025! Culoarea nu va aduce noroc, ci ghinion celor care o poartă, în noaptea dintre ani
Imediat după căderea vechiului regim, Nicolae Ceaușescu și-a dat seama că este momentul ideal pentru exploatare. A ales un zăcământ din Libia, între 1989 și 1992. Ulterior, guvernul Nicolae Văcăroiu l-a vândut la grupul spaniol Repsol. În aceeași perioadă, țara noastră construia baraje în Algeria, ridica fabrici, instalații petroliere și Parlamentul din Sudan, monta sonde de petrol în Irak, făcea șosele, căi ferate, fabrici de ciment și de armament, lucrări de irigații.
Nicolae Ceaușescu a fost cel care a fost atât de galant cu Irakul și i-a dat nu mai puțind e 2,5 miliarde de dolari. Nu a cerut banii înapoi. O altă mare prietenie care ne-a costat mult a fost cea cu Siria. Hafez al Assad, tatăl lui Bashar al Assad și ex-președintele nostru s-au înțeles atât de bine, încât l-a vizita în anii 1974, 1975, 1979, 1982, 1984 și l-a sprijinit mereu financiar.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Din nou la Eurovision 2025 după doi ani! Ce stat a decis să se întoarcă în concursul de interpretare după ce a absentat o perioadă mai lungă de timp