Râurile din cer, fenomenul meteo care pune în pericol chiar şi Europa, sunt foarte puţin cunoscute în ţara noastră. Acestea produc inundaţii catastrofale, meteorologii din România fiind îngrijoraţi de faptul că ar putea ajunge şi la noi.
“Râurile atmosferice” au mii de kilometriclungime şi conţin foarte multă apă, acestea aducând ploi record în mai multe zone de pe Pământ. Cel mai lung astfel de fenomen înregistrat vreodată de climatologi a avut peste 8.000 km lungime și a lovit în 2017 regiunea Pacific Northwest. Cele mai multe au, în mod normal, aproximativ 2.000 de kilometri.
Citeşte şi „Comoara” de pe fundul Mării Negre descoperită de cercetători. Oameni de știință din Marea Britanie au investigat zona
Râurile din cer se formează, cel mai des, în vestul Statelor Unite ale Americii, în Europa Occidentală, unde produc inundaţii masive, dar şi în Australia, provocând adevărate dezastre naturale.
„Sunt benzi foarte lungi încărcate cu extrem de multă umezeală. Transportul de apă este ceva ce se întâmplă des în atmosferă, dar ca să fie vorba despre un „râu atmosferic” trebuie să aibă cel puțin 2,000 km lungime, iar lățimea să fie mai mică de 1.000 km.
Din satelit, un râu atmosferic arată precum o bandă foarte lungă și foarte subțire și se vede albă, fiindcă are în el cantități uriașe de apă”, explică pentru HotNews.ro Monica Ioniță, cercetător din Germania.
Deşi fenomenul poate fi unul foarte periculos, el este extrem de important pentru natură, reprezentând o resursă de apă, dar și pentru stratul de zăpadă. De asemenea, poate pune capăt secetelor, reumple rezervoarele de apă și înverzeşte peisajul uscat. Zăpada este bună și pentru agricultură.
“Aceste râuri se formează deasupra oceanelor, unde este mai cald și pot aduce dezastre mai ales în zonele de coastă, prin intermediul ciclonilor extratropicali ce apar mai ales iarna”, explică Monica Ioniță, cercetător la Institutul Alfred Wegener pentru Cercetări Polare și Marine (Bremerhaven, Germania).
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Râurile atmosferice apar chiar în Europa, cele mai afectate tări fiind Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Germania, chiar şi Spania şi Franta, aducând foarte multe ploi.
„Eu fac prognoze pe râuri în Germania, iar acum câțiva ani tot erau probleme iarna, fiindcă nu știam de unde avem atâta apă. Aceste râuri atmosferice pot fi prezente și în zona Rinului, fiindcă ajung pe coasta de Vest a Europei, lovesc Franța, dau de zone montane, se ridică și aduc apoi foarte multe precipitații. Nu se întâmplă foarte des, însă cele mai multe dintre precipitațiile din regiunea Rinului în timpul iernii sunt asociate cu aceste râuri atmosferice”, mai explică Monica Ioniță.
Mai mult, odată cu schimbările climatice din ultimii ani, chiar şi România ar putea fi afectată de aceste râuri atmosferice în viitor.
Citeşte şi Ce s-ar întâmpla dacă Barajul Porţile de Fier ar ceda? Povestea celei mai mari hidrocentrale de pe Dunăre. Imagini de colecţie din timpul construcţiei