Un lucru cunoscut de foarte mulți români și anume că rata de sărăcie a României este cea mai mare de UE, a fost confirmat și de Banca Mondială. Instituția a anunțat că țara noastră nu se ridică la nivelul celorlalte state membre ale blocului comunitar, iar o treime din populație este expusă riscului de sărăcie.
Cel mai recent raport al Băncii Mondiale scoate în evidență faptul că România se află în continuare pe prima poziție în clasamentul ratei de sărăcie a blocului comunitar. Din documentul publicat la începutul acestui an reiese faptul că aproximativ o treime din populația țării este expusă riscului de sărăcie, acest indicator fiind unul alarmant indicând inegalitățile sociale și economice de la nivelul țării.
Una dintre principalele cauze identificate de Banca Mondială este reprezentată de guvernanța slabă și instituțiile care nu reușesc să își îndeplinească rolul în sprijinirea unei dezvoltări de lungă durată. Această problemă cronică împiedică nu doar creșterea economică, dar și furnizarea de servicii publice calitative cetățenilor țării. Cu toate că economia României a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, impactul realizărilor nu s-a reflectat suficient în reducerea sărăciei și îmbunătățirea nivelului de trai pentru toate categoriile sociale.
Din raport mai reiese faptul că există un decalaj considerabil între mediul urban și cel rural. Astfel, cetățenii din zonele rurale nu beneficiază de același acces la educație, sănătate și servicii esențiale, fiind unul limitat, iar acest lucru nu face decât să amplifice disparitățile economice și sociale. Inegalitățile structurale reprezintă un important obstacol în calea unei dezvoltări egale și de lungă durată pentru populație.
Instituția trage un semnal de alarmă asupra acestor decalaje pentru că România avea în anul 2024 cel mai mare diferențial din UE în ceea ce privește participarea femeilor la forța de muncă. Această inechitate nu doar că limitează oportunitățile de dezvoltare personală pentru jumătate din populație, dar reduce considerabil și potențialul economic al întregii țări, aducând România și mai aproape de sărăcie.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În ceea ce privește nivelul de prosperitate, România se clasează cu mult sub media europeană, raportul scoțând la iveală un decalaj de 1,9, ceea ce reprezintă că veniturile românilor ar trebui să se dubleze pentru a putea ajunge la un standard de trai comparabil cu nivelul celorlalte state membre. Chiar dacă creșterea economică reprezintă un semn pozitiv, lipsa reformelor în instituții și guvernare face dificilă această creștere care poate fi observată de către cetățeni.
VEZI ȘI... Fabrica din România care a îngenuncheat Europa. Produsele sale nu au rival la nivel continental, iar de curând a atins o bornă impresionantă