Acceptarea României și Bulgariei în spațiul Schengen ca membru cu drepturi depline, începând cu 1 ianuarie 2025, a stârnit un val de entuziasm, căci această reușită are implicații concrete. Mulți români se întreabă dacă vor putea să transporte mai multe țigări din țara vecină, odată cu aderarea la Schengen. Ținând cont de prețurile semnificativ mai mici la tutun practicate în țara vecină, fumătorii din țara noastră consideră Bulgaria un paradis.
Posibilitatea ca românii să aducă din Bulgaria mai multe pachete de țigări, având în vedere costul redus al acestora în țara vecină, a devenit acum mai accentuată.
Mulți români se întreabă care sunt regulile actuale pentru transportul de produse din tutun, odată cu aderarea deplină la Schengen. Potrivit Autorității Vamale Române, cetățenii pot introduce în România dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene produse din tutun pentru uz personal, în limite bine reglementate, astfel:
800 de țigarete (echivalentul a patru cartușe),
400 de țigări (2 cartușe) care să nu depășească greutatea de 3 grame fiecare,
200 de țigări de foi,
1 kilogram de tutun.
Cantitățile specificate sunt conforme cu normele orientative stabilite la nivelul Uniunii Europene. Însă, dacă aceste limite sunt depășite, produsele sunt considerate destinate uzului comercial. În consecință, trebuie achitată acciza aferentă.
Avocatul Gabriel Biriș, expert în fiscalitate, explică ce se va schimba concret odată cu eliminarea controalelor de frontieră.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Există limite clare pentru introducerea de țigări din alte state membre UE, inclusiv din Bulgaria. Chiar dacă nu vor mai exista controale la graniță, aceste reguli rămân în vigoare. Dacă ești oprit în trafic și ai mai multe țigări decât este permis, riști să fii amendat, iar produsele îți vor fi confiscate. Deși trecerea frontierei va fi mai facilă, această situație afectează un fenomen marginal”, a declarat Gabriel Biriș pentru Hotnews.
Expertul a punctat că, deși frontierele interne Schengen elimină controlul sistematic, în sarcina autorităților rămân atribuții extinse de verificare. „Agenții de circulație, de exemplu, au competențe pe partea de control al produselor accizabile. Normele sunt clare și aplicabile indiferent de spațiul Schengen”.
Motivul cheie pentru care românii preferă să cumpere țigări din Bulgaria este diferența de preț importantă. De exemplu, un pachet de țigări Sobranie costă 29 de lei în România, în timp ce în Bulgaria prețul este de doar 18 lei. Pentru mulți fumători, achizițiile din țara de la sud de Dunăre înseamnă o opțiune mai avantajoasă.
Practic, intrarea României în spațiul Schengen nu modifică legile în vigoare privind cantitățile de tutun care pot fi aduse din Bulgaria. Deși frontierele fizice dispar, verificările continuă, autoritățile având dreptul să ceară acciză, precum și să aplice sancțiuni în cazul depășirii limitelor legale.
CITEȘTE ȘI: Țigări la jumătate de preț în România. Ilegalitatea care funcționează perfect pe Dunăre pentru românii care cumpără pachetele de la vecinii din Bulgaria