Creșterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2025 aduce schimbări importante și pentru proprietarii de imobile ce obțin venituri din închirierea lor. Astfel, pragul privind aplicarea contribuției de asigurări sociale (CASS) în cazul acestora a crescut. În aceste condiții, proprietarilor de garsoniere sau apartamente cu două camere vor putea să mărească chiriile în jurul valorii de 2.500 de lei, la închirierile pe termen lung.
De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie a fost majorat la 4.050 de lei, astfel că a crescut și valoarea pragului privind aplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cazul veniturilor din chirii. Conform legislației, proprietarii care obțin venituri din chirii, în valoare anuală de cel puțin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, plătesc și CASS, pe lângă impozitul pe venit.
Anul trecut, valoarea salariului minim luată în considerare la stabilirea pragurilor pentru CASS a fost de 3.300 de lei. În schimb, de la 1 ianuarie 2025, pragurile CASS se calculează în funcție de salariului minim brut de 4.050 de lei.
Pentru 2025, pragul de 6 salarii minime brute pe an înseamnă 24.300 lei, adică 2.025 de lei pe lună. În aceste condiții, proprietarii de garsoniere sau apartamente cu două camere pot stabili acum o chirie lunară în sumă impozabilă de până la 2.024 de lei, fără să fie însă nevoiți să plătească CASS.
(CITEȘTE ȘI: Lovitură pentru românii care stau în blocurile ANL. S-a zis cu chiriile infime pe care le plăteau)
Suma impozabilă reprezintă valoarea chiriei din care se scade cota forfetară de cheltuieli de 20%, care trebuie să fie sub pragul de 2.025 de lei. Astfel, pentru a nu plăti CASS, chiria pentru acest an ar trebui să fie de până la 2.530 de lei pe lună.
Anul trecut, pragul minim anual pentru a trece la plata CASS era de 19.800 lei, astfel că pentru a scăpa de plata CASS, proprietarii de garsoniere și apartamente cu două camere erau nevoiți să țină chiria sub pragul de 2.062 lei pe lună. În anul 2025, aceștia vor putea ridica prețul chiriei cu până la 375 de lei (22%), fără să fie nevoiți să plătească CASS-ul.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Cota CASS este de 10% dintr-o bază anuală de calcul stabilită astfel:
nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe țară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe țară;
nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe țară;
nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe țară.
(NU RATA: Apartamente cu 3 camere la 20.000 de euro în România. Orașul din țara noastră în care locuințele se vând la prețuri mult sub media pieței din 2025)