Proiectul Danubius-Ro a fost anunțat de ani buni, dar iată că abia acum ar urma să intre în vigoare. Centrul Internaţional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii-Mări va fi pe teritoriul țării noastre și urmează să ne coste 128 de milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare pentru studierea și protejarea ecosistemelor fluviu-mare. Anunțul a fost făcut la final de an, de către ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Conform datelor transmise de Bogdan Ivan, vor fi utilizate cele mai noi tehnologii, Big Data și inteligenţa artificială, pentru a avea „o analiză exhaustivă ce va putea să fie folosită la nivel european şi internaţional”. Centrul va fi singurul de pe întreg continentul european și va avea, în total, 300 de cercetători care să lucreze.
Obiectivul general al proiectului DANUBIUS-RO este construcția, echiparea și operaționalizarea componentelor românești ale infrastructurii de cercetare distribuită pan-european DANUBIUS-RI dedicată sistemelor fluviu-mare în vederea transferului de cunoaștere către părțile interesate.
„DANUBIUS-RI și implicit componentele sale din România care vor fi construite, echipate și operaționalizate prin proiectul DANUBIUS-RO se adresează întregii comunități internaționale de cercetare și va aduce beneficii multiple cercetării românești și mediului socio-economic din țara noastra.
Se creează astfel hub-ul național de inovare și transfer al cunoașterii și tehnologiilor avansate în domeniul prioritar al cercetării efectelor schimbărilor globale asupra sistemelor râu mare, cu accent pe zonele de tranziție. Proiectul DANUBIUS-RO transferă rezultate din cercetare către mediul economic prin parteneriat cu 10 IMM-uri în vederea dezvoltării de soluții economice inovative viabil”, se arată pe site-ul oficial.
CITEȘTE ȘI: Dispar aragazele din casele românilor? O circulară venită din direcția Uniunii Europene ar putea avea efecte neplăcute și asupra cetățenilor din țara noastră
DANUBIUS-RO este un proiect care subliniază importanța științei în societate, prin conectarea cercetării avansate cu educația publică și aplicarea rezultatelor științifice în industrie.
De asemenea, promovează o abordare în care publicul și factorii industriali devin parteneri activi în protejarea și gestionarea ecosistemelor fluviu-mare. Este nevoie de acest pas în care cetățenii sunt încurajați să se implice în colectarea și analiza datelor. Astfel, crește gradul de conștientizare și responsabilitate față de ecosisteme, iar aplicarea practică a descoperirilor științifice în soluții industriale și sociale demonstrează impactul semnificativ al științei asupra sustenabilității și bunăstării comunităților.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Amendă de 3600 de lei pentru românii care fac această greșeală în trafic. Sancțiunea ar putea fi coroborată cu suspendarea permisului pentru 8 luni