În România a fost vândut în mare secret proiectul aurifer care valorează miliarde de lei. Canadienii implicați în această tranzacție reușesc să atragă din nou atenția asupra lor, iar vânzarea reprezintă un moment crucial al viitorului proiectului.
Proiectul minier care se regăsește în Hunedoara atrage din nou atenția publicului, în urma tranzacției pe care firma canadiană Eldorado Gold o face. Compania a vândut pachetul majoritar de acțiuni pe care îl deținea în cadrul Deva Gold SA. Această firmă este cea care gestionează licența pentru exploatarea de la Certej.
Zăcăminte de aur, de argint și andezit industrial se regăsesc în subsolurile zonei. Tranzacția a fost evaluată la aproximativ 30 de milioane de dolari și pune sub semnul întrebării viitorul acestui proiect. Vânzarea este rezultatul unui lung șir de provocări și amânări.
Încă din anul 2020, canadienii își arătau intenția de a se retrage, după ce proiectul a fost blocat în instanță în baza anulării Planului Urbanistic Zonal, o condiție necesară pentru emiterea autorizațiilor de construcție. Cu toate acestea, Deva Gold a reluat demersurile pentru a fi aprobat un nou PUZ, document care se află și în prezent în consultare publică.
Complexe detalii economice și administrative stau în spatele acestei tranzacții, astfel că pe lângă Eldorado Gold, acționarii Deva Gold mai inclus și Minvest SA cu o cotă de 19,25%, și Cartel BAU SA cu o cotă de 0,25%. Statul român va prelungi licența de exploatare până în 2030, lucru care ar putea aduce la buget aproximativ 85,7 milioane de lei în următorii cinci ani din taxe și redevențe.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Proiectul minier Certej are o valoare totală estimată la 9 miliarde de lei și include atât exploatarea la suprafață a zăcămintelor de aur și argint, dar și activități de amenajare a haldelor de steril. Suprafața totală care este afectată de lucrările miniere măsoară 245 de hectare în care sunt incluse atât terenuri publice, dar și proprietăți private ale Deva Gold, după cum reiese din analiza Profit.ro.
Această inițiativă nu a scăpat de ochii organizațiilor de mediu care au afirmat că sunt utilizate cianuri în procesul de exploatare, dar și impactul pe care îl are întregul proiect asupra Munților Apuseni. Implementarea proiectului a suferit mai multe întârzieri din cauza presiunilor publice și juridice, în timp ce activiștii continuă să conteste prelungirea licenței.
Decizia Eldorado Gold arată că acest proiect arată greutatea de adaptare la condițiile sociale și legislative din România. Viitorul acestui proiect rămâne incert, fiind imperativă aprobarea PUZ-ului și evoluția negocierilor dintre stat și viitorii acționari majoritari.
VEZI ȘI... Tabelul vârstei de pensionare. Când te vei retrage din câmpul muncii, în funcție de anul în care te-ai născut, după noua lege